ShareThis

Φεστιβάλ Κινηματογράφος και Πραγματικότητα

Συνεχίζεται  και  φέτος για 24η χρονιά το  Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα» που θα φιλοξενηθεί  από 19  έως 24 Φεβρουαρίου 2011 στο Μεγάλο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, Σίνα 31.


Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Βασίλη Σπηλιόπουλου, της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, της κας Catherine Suard διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το Ινστιτούτο Goethe και το Ωνάσσειο Ιδρυμα.  Διοργανώτριες του Φεστιβάλ είναι οι σκηνοθέτιδες Εύα Στεφανή και Αύρα Γεωργίου και υπεύθυνη επικοινωνίας η Ειρήνη Παναγοπούλου.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα προβληθεί σε πρεμιέρα ο κύκλος δεκατριών τριαντάλεπτων ντοκυμαντέρ του Chris Marker: Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας 1989, όπου ο διάσημος σκηνοθέτης διαλέγει δεκατρείς ελληνικές λέξεις /έννοιες  πάνω στις οποίες συνδιαλέγονται  φιλόσοφοι, μαθηματικοί, καλλιτέχνες και διανοούμενοι της εποχής μεταξύ των οποίων, ο Γιάννης Ξενάκις, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Κώστας Αξελός, ο Αλέξης Μινωτής, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος από έλληνες και ο Michel Serres, o George Steiner, η Giulia Sissa  και άλλοι.Το έργο αυτό είναι παραγωγή του Ωνασσείου Ιδρύματος και προβάλλεται για πρώτη φορά στην ολότητα του.

Στo αφιέρωμα στον Chris Marker συμπεριλαμβάνεται επίσης το εικοσιοχτάλεπτο αριστούργημά του «Σταθμός Αποχαιρετισμού» (La Jetee d'Orly) 1962, ένα πολεμικό θρίλλερ επιστημονικής φαντασίας που χάραξε τη μνήμη του σινεφίλ κοινού, remake του οποίου είναι οι «12 Πίθηκοι», αν και το πρωτότυπο, κατά πολύ υπερτερεί σε οικονομία  και συνεκτική δραματουργία.

Το Φεστιβάλ αρχίζει το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου με ένα αφιέρωμα στον εκλιπόντα Ανδρέα Παγουλάτο εμπνευστή και διευθυντή του Φεστιβάλ επί 23 χρόνια. Την εκδήλωση θα εισαγάγει ο σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe διαμορφώνεται ο θεματικός κύκλος «Με το Βλέμμα των Παιδιών» με εννέα ταινίες πάνω στο θέμα της παιδικής ηλικίας αποτυπωμένης  από το φακό ελλήνων και  άλλων ευρωπαίων δημιουργών, οι οποίοι  προσεγγίζουν ευαίσθητα θέματα όπως της εφηβικής ομοφυλοφυλίας, της επανένταξης μετά από χρήση ναρκωτικών και της κοινωνικής αντιμετώπισης παιδιών με ειδικές ανάγκες. Μια διαφορετική προσέγγιση επιχειρούν οι σκηνοθέτες που ανιχνεύουν πως χτίζεται η συνείδηση  ταυτότητας και της αποδοχής του «άλλου» σε παιδιά που συμφοιτούν με αλλόθρησκες μειονότητες στα σχολεία της ελληνικής επικράτειας.

Κάπου αλλού στην Ευρώπη,  σ' ένα γαλλικό πολυπολιτισμικό σχολείο, τα παιδιά ανακαλύπτουν τη διαλεκτική σκέψη μέσα από μία πρωτότυπη και τολμηρή εκπαιδευτική εμπειρία, όπου η δασκάλα τους δημιουργεί ένα φιλοσοφικό εργαστήριο στην τάξη του νηπίου! Κι αυτό «Δεν Είναι παρά η Αρχή».

Η τρίτη θεματική ενότητα του φετινού Φεστιβάλ, «Καλλιτέχνες κόντρα στο Ρεύμα»,  είναι αφιερωμένη στα «τρομερά παιδιά» που με τις δημιουργίες και την αντισυμβατική τους συμπεριφορά προκάλεσαν τις κρατούσες απόψεις στο χώρο της Τέχνης. Εννέα  ταινίες-πορτραίτα με τη ματιά ελλήνων σκηνοθετών που μας καλούν να πλησιάσουμε καλλιτέχνες όπως ο λάτρης του περιθωρίου Ηλίας Πετρόπουλος, ο Αλέξης Δαμιανός και ο Σταύρος Τορνές απόλυτα πιστοί στο cinema d'auteur, ο εξπρεσιονιστής  αυτοκαταστροφικός Jackson Pollock, o μηδενιστής Andrei Gorenko αδερφός της Αννας Αχμάτοβα, ο αρνητής του Οσκαρ Μάνος Χατζηδάκις, ο θρυλικός Jay Hawkins και ο διάσημος looser της ροκ ελληνικής σκηνής Τέρρυ Παπαντίνας.  

Ξεχωριστή ευκαιρία ν'ανακαλύψουμε τους καλλιτέχνες και διανοούμενους της Ελληνικής Κοινότητας στην πανεπιστημιούπολη του Παρισιού με ενεργή δράση από το 33 ως σήμερα  και αναφορές στον Εμφύλιο, τον Μάη του 68 και το Πολυτεχνείο.

Η είσοδος είναι δωρεάν.



Φωτογραφία: Στη φωτογραφία ο Chris Marker
Ενημέρωση: 03-02-2011

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος