ShareThis

Εργαστήρια Σεναρίου από την ΕΣΕ

H Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος ξεκινάει μια σειρά Εργαστηρίων Σεναρίου για καθέναν που ενδιαφέρεται να γνωρίσει πρακτικά την τέχνη της σεναριογραφίας, να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά της και να δοκιμάσει το δικό του ταλέντο στη συγγραφή.


Τα Εργαστήρια διεξάγονται με ομάδες ενός έως επτά (1-7) σπουδαστών.


Μ ε την ολοκλήρωση των εργαστηρίων,  οι σπουδαστές λαμβάνουν Βεβαίωση Παρακολούθησης με την πιστοποίηση της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και εγγράφονται στο μητρώο φίλων της Ε.Σ.Ε., εξασφαλίζοντας μια σειρά προνομίων, όπως ειδικές εκπτώσεις σε επόμενα εργαστήριά μας, αποκλειστική ενημέρωση σε επαγγελματικά θέματα, επαφές με επαγγελματίες συναδέλφους  κ.ό.κ..


 


Αυτή την περίοδο τα προσφερόμενα Εργαστήρια της ΕΣΕ είναι τα ακόλουθα:


 


1.


Ανάπτυξη Σεναρίου Μεγάλου Μήκους (Script Development)


διδάσκων: Γιάννης Μαρούδας


 


Το συγκεκριμένο Εργαστήριο έχει συνολική διάρκεια τριάντα (30) ώρες και θα εκταθεί σε διάστημα περίπου 4 μηνών από ενάρξεως. Θα διεξάγεται σε απογευματινά τρίωρα, μία φορά την εβδομάδα (συνήθως), κατόπιν συνεννοήσεως με τους σπουδαστές.


 


Στόχος: Η ανάπτυξη και επεξεργασία του σεναρίου κάθε σπουδαστή, από την αρχική σύλληψη – ιστορία μέχρι την τελική ολοκληρωμένη γραφή του σεναρίου της ταινίας μεγάλου μήκους.


 


Περιεχόμενο: Ανάπτυξη αρχικής ιδέας – δραματουργική και μυθοπλαστική επεξεργασία – χαρακτήρες και πλοκή – treatment (μέχρι το τελικό) – σκαλέτα (μέχρι την τελική) – σεναριακή γραφή και διάλογοι - διορθώσεις (μέχρι την τελική σεναριακή γραφή).


Έμφαση στις αρχές της πειστικότητας, της ειλικρίνειας, του ενδιαφέροντος, της νοηματικής δύναμης και πληρότητας, καθώς και της δραματουργικής αλήθειας και αποτελεσματικότητας.


 


(κόστος κατ΄άτομο: € 1.200 πλέον ΦΠΑ 23%)


 


 


2.


Ψυχολογικό Προφίλ Ηρώων.


διδάσκουσα: Έφη Κεραμιδά


 


Το συγκεκριμένο Εργαστήριο έχει συνολική διάρκεια είκοσι τέσσερες (24) ώρες και θα διεξάγεται σε απογευματινά τρίωρα, (Δευτέρες ή Τρίτες, 5-8 μμ, κατά προτίμηση), κατόπιν και συνεννοήσεως με τους σπουδαστές.


 


Στόχος: Ανάλυση και περιγραφή όλου του βιογραφικού του κάθε χαρακτήρα, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρος ο ρόλος, ο ήρωας και οι προθέσεις του. Γιατί κάνει αυτό που κάνει; Υπάρχει ψυχολογικό υπόβαθρο από τον τρόπο που έχει μεγαλώσει και τις εμπειρίες που έχει βιώσει; Ποίο κομβικό σημείο τον οδήγησε στην συμπεριφορά του και ποιο πρότυπο επαναλαμβάνει; Από πού είναι η καταγωγή του, (χώρα, πόλη κλπ)  και σε ποια εποχή με τα ανάλογα στοιχεία της αναφέρεται το κάθε έργο.


Η όλη ανάλυση μας βοηθάει να κατανοήσουμε και να δικαιολογήσουμε τις πράξεις του ήρωα. Επίσης μας δίνει τη δυνατότητα να γράψουμε μία ταινία με ξεκάθαρους ήρωες, κατανοητούς σε όλους και να αποφεύγουμε ανομοιογένειες χαρακτήρα – συμπεριφοράς.


 


Περιεχόμενο: Σενάρια που ήδη έχουν γραφτεί και υλοποιηθεί όπου θα γίνεται ανάλυση χαρακτήρα των ηρώων και ψυχολογικό προφίλ. Συγγραφή σεναρίου μετά από ασκήσεις που η κάθε μία θα δίνει υπόσταση στον ήρωα και θα δημιουργεί τον χαρακτήρα του. Συμπληρωματικά θα γίνουν και ασκήσεις τύπου εργαστηρίου.


 


(κόστος κατ΄άτομο: € 360 πλέον ΦΠΑ 23%)


 


 


3.


Σενάριο Τηλεοπτικής Σειράς (συνεχείας ή αυτοτελών επεισοδίων )


Διδάσκουσα: Ελένη Μαβίλη


 


Το συγκεκριμένο Εργαστήριο έχει συνολική διάρκεια εξήντα (60) ώρες, με δυνατότητα για τους αρχαρίους να συνεχίσουν περαιτέρω. Θα διαρκέσει  δυόμισι (2,5) μήνες με ενδεχόμενα χρονικά κενά, λόγω αργιών ή επιθυμίας των σπουδαστών για αρτιότερη προετοιμασία. Θα διεξάγεται σε απογευματινά τρίωρα, δύο φορές την εβδομάδα , κατόπιν συνεννοήσεως με τους σπουδαστές για τις ακριβείς ώρες και μέρες.


 


Στόχος: Πλήρης ετοιμασία φακέλου προτάσεως για τηλεοπτική σειρά συνεχείας ή αυτοτελών επεισοδίων.


 


Περιεχόμενο: Ο πλήρης φάκελος –πρόταση για τηλεοπτική σειρά


περιλαμβάνει :


• Τίτλο, θέμα, concept,


• συνοπτική και αναλυτική περίληψη, περιγραφή χαρακτήρων,


• 3 τουλάχιστον ολοκληρωμένα επεισόδια για σειρά συνεχείας


• για τα αυτοτελή επιπλέον συνοπτικές περιλήψεις 7 τουλάχιστον επεισοδίων.


Φυσικά θα προηγηθεί επεξεργασία της αρχικής ιδέας, των χαρακτήρων, σκαλέτας  κ.τ.λ.


Στα ενδιάμεσα διαστήματα μεταξύ των συναντήσεων θα υπάρχει ηλεκτρονική αλληλογραφία για παρατηρήσεις και διορθώσεις τεχνικού κυρίως περιεχομένου, ώστε να αξιοποιείται ο χρόνος του μαθήματος με ανάλυση και συζήτηση επί της ουσίας.


Οι αρχάριοι θα έχουν την δυνατότητα, εάν χρειαστεί και το επιθυμούν, να συνεχίσουν μετά τις 60 διδακτικές ώρες, με πρόσθετες συναντήσεις-μαθήματα, για ολοκλήρωση ή τελειοποίηση. Αντίθετα, όσοι έχουν την δυνατότητα, μπορούν στην διάρκεια των δυόμισι μηνών να επεξεργαστούν και δεύτερο project.


 


(κόστος κατ΄άτομο: € 3.600 πλέον ΦΠΑ 23%)


 


 


4.


Ανάπτυξη Σεναρίου Μικρού Μήκους (Από τη σύλληψη στην υλοποίηση)


 


ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ


 


διδάσκων: Αλέξανδρος Κακαβάς


 


Ένα μοναδικό, πρωτότυπο σεμινάριο για λάτρεις του κινηματογράφου


και ειδικότερα της ταινίας μικρού μήκους, του μόνου οπτικοακουστικού είδους που μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς πολλά χρήματα και σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.


με στόχο τη συμμετοχή με αξιώσεις στο φεστιβάλ Δράμας και άλλα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


 


Εντός 27 ωρών θα επιλεγούν, θα αναπτυχθούν και θα ολοκληρωθεί η πρώτη γραφή των σεναρίων δύο ταινιών μικρού μήκους, των μετεχόντων, διάρκειας έως 10 λεπτών. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, θα γίνει αναφορά σε όλες τις φάσεις συγγραφής του σεναρίου, δηλαδή τη σύνθεση της ιστορίας, την ανάπτυξη της πλοκής, τη ψυχολογία των χαρακτήρων και την περιεκτικότητα των διαλόγων.


 


Πέραν του θεωρητικού σκέλους θα γίνει συζήτηση για τη σκηνοθετική προσέγγιση των δύο ολοκληρωμένων σεναρίων ώστε να διευκολυνθούν οι δημιουργοί στην, ενδεχόμενη, υλοποίησή τους και θα παρουσιαστούν παραδείγματα κινηματογράφησης σεναρίων μικρού μήκους, δηλαδή πως το σενάριο ορίζει, κατά κύριο λόγο, τον τρόπο που θα σκηνοθετηθεί η ταινία.


 


Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα γίνουν προβολές ταινιών μικρού μήκους και θα μελετηθούν τα σενάριά τους.


 


Διάρκεια σεμιναρίου 27 ώρες.


2-5 μ.μ. η 5-8 μ.μ. κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή



(κόστος κατ΄άτομο: € 540 πλέον ΦΠΑ 23%)


 


 


 


Για περισσότερες πληροφορίες στo τηλέφωνo της Γραμματείας: 210 3824922 (Δευτέρα και Πέμπτη, 11π.μ. -3 μ.μ.) και στo email: ese@otenet.gr.


Eπίσης στα emails των διδασκόντων: yannismaroudas@gmail.com, elenimavili@hotmail.com, akakavas@hol.gr,



Ενημέρωση: 08-03-2011

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος