ShareThis

Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών

Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρισας, το Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών ανοίγει τις πύλες του τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο για να υποδεχθεί τους σινεφίλ της πόλης.


Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την υλοποίηση των προφεστιβαλικών και φεστιβαλικών εκδηλώσεων καθώς όπως δήλωσε η σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Μεσογειακού Φεστιβάλ κ. Στέλλα Μπελέση λόγω οικονομικής κρίσης δεν έχει εκταμιευθεί ακόμη το ποσό των 10.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με αποτέλεσμα το Φεστιβάλ να αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα αλλά και γενικότερο πρόβλημα επιβίωσης.


Παρόλα αυτά συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για τη διοργάνωσή του. Έτσι σύμφωνα με το πρόγραμμα με το Χρυσό Ίππο καριέρας θα τιμηθεί για την προσφορά του στην 7η Τέχνη ο Λαρισαίος σεναριογράφος και συγγραφέας βιβλίων για τον κινηματογράφο κ. Στάθης Βαλούκος.


Η έναρξη του 19ο του φεστιβάλ θα γίνει στις 28 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου, στο διάστημα αυτό θα γίνουν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και από 1-3 Απριλίου θα γίνουν οι κυρίως φεστιβαλικές εκδηλώσεις.


Στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Το σινεμά γυμνό» (Δευτέρα 28 Μαρτίου), «Η σφαγή» των Μόνικα (Τρίτη 29 Μαρτίου) και «Οργισμένος Δεκέμβρης» (Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Μαρτίου) . Πριν την προβολή του «Οργισμένου Δεκέμβρη» θα προηγηθεί -σε πρώτη προβολή- η τελευταία μικρού μήκους ταινία του μεγάλου Πορτογάλου σκηνοθέτη Μανοέλ ντε Ολιβέιρα « Πίνακες του Αγίου Βικεντίου ντε Φόρα – ποιητική προσέγγιση».


Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και αναμένεται να υποστηριχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.


Δεκαοχτώ ταινίες μικρού μήκους συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και 28 στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα του 19ου Φεστιβάλ.


Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι ταινίες «CASUS BELLI», «PUZZLE» «13,1/2» και « LIVE SHOW» στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό τμήμα. Στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό συμμετέχει επίσης η κυπριακή ταινία «ΟΙΔΙΠΟΥΣ» του Ιωακείμ Μυλωνά.


Δύο Χρυσοί Ίπποι απονέμονται σε κάθε ένα από τα δύο επίσημα τμήματα του Φεστιβάλ. Τα δύο ειδικά βραβεία της επιτροπής συνοδεύονται από αργυρό Ίππο, ενώ η επιτροπή κατά την κρίση της απονέμει μέχρι τρεις τιμητικές διακρίσεις σε κάθε τμήμα. Όπως κάθε χρόνο η Σχολή Σταυράκου προσφέρει υποτροφία δωρεάν φοίτησης στο τμήμα σκηνοθεσίας για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η υποτροφία απονέμεται στη μνήμη του ιδρυτή της Σχολής Λυκούργου Σταυράκου. Τα έπαθλα του Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Ψωμοδότης. Η φωτογραφία της αφίσας είναι του Θωμά Παπανδρέου.


Το Σάββατο 2 Απριλίου στις 12.00 θα γίνει απονομή του «Χρυσού Ιππου» καριέρας στον Στάθη Βαλούκο. Το Φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 3 Απριλίου με την προβολή της ταινίας του Γιώργου Καρυπίδη «ΟΥΤΟΠΙΑ» σε σενάριο του ιδίου και του Στάθη Βαλούκου.


Το Σάββατο 2 Απριλίου στις 12.00 θα γίνει απονομή του «Χρυσού Ιππου» καριέρας στον Στάθη Βαλούκο. Το Φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 3 Απριλίου με την προβολή της ταινίας του Γιώργου Καρυπίδη «ΟΥΤΟΠΙΑ» σε σενάριο του ιδίου και του Στάθη Βαλούκου.


 




 


 


Πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας / Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011



Ενημέρωση: 14-03-2011

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος