ShareThis

52ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Θερμό επεισόδιο με Γιάνναρη - Κακαβά

Ο σκηνοθέτης επιτέθηκε στον σεναριογράφο


 


Του Γιάννη Ζουμπουλάκη


Η ακόλουθη επιστολή της Ενωσης Σεναριογράφων Ελλάδος ήρθε στο «Βήμα» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και λίγο πριν από την προβολή ταινίας που συμμετείχε στο Διεθνές Διαγνωστικό του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα "Ολύμπιον", ο σκηνοθέτης και μέλος της επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού Κωνσταντίνος Γιάνναρης επιτέθηκε απρόκλητα στον σεναριογράφο και μέλος της Ενωσής μας Αλέξανδρο Κακαβά προκαλώντας του σωματική βλάβη. Καταδικάζουμε την πράξη του κ. Γιάνναρη και ταυτόχρονα εκφράζουμε την ανησυχία μας που ένας καλλιτέχνης και μάλιστα τιμώμενος από το Φεστιβάλ βιαιοπραγεί κατά ενός συναδέλφου, εκθέτοντας το ίδιο το Φεστιβάλ σε συμμετέχοντες, φίλους και καλεσμένους».


Στη συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ που δόθηκε τρεις ημέρες μετά το επεισόδιο (Τρίτη 8 Νοεμβρίου), ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση επί του θέματος - ως ένδειξη σεβασμού προς τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, όπως είπε. Μια ημέρα αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ίδιος σχετικά με το έργο του καθ' ότι εφέτος τιμάται από το φεστιβάλ, ο κ. Γιάνναρης και πάλι αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση επί του θέματος.


 


Ο κ. Κακαβάς έχει ασκήσει μήνυση εναντίον του κ. Γιάνναρη, όπως είπε στο «Βήμα», ενώ με επιστολή του προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη τού ζήτησε να πάρει θέση. Ο κ. Κακαβάς έστειλε επίσης επιστολή προς τον κ. Δ. Εϊπίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο οποίος σε δική του επιστολή αναφέρει ότι λυπάται για το επεισόδιο αλλά «επειδή συνέβη σε δημόσιο χώρο και αφορά διαπροσωπικές σχέσεις είμαι υποχρεωμένος να μην πάρω θέση».


 


Αν και κανείς εκτός από τους κκ. Γιάνναρη και Κακαβά δεν μπορεί να γνωρίζει την αφορμή του διαπληκτισμού, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν η τελευταία ταινία του πρώτου «Man at sea» διεκδικούσε χρήματα από το Eurimages (Ταμείο Στήριξης Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου), ο δεύτερος ήταν ο εκπρόσωπος της χώρας μας στην εν λόγω ένωση. Το «Man at sea» απερρίφθη από το Eurimages και γυρίστηκε χωρίς να πάρει χρηματοδότηση. Το έργο προβλήθηκε στο περασμένο φεστιβάλ Βερολίνου ενώ με νέο μοντάζ παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


 


Ο κ. Γιάνναρης έχει κατά καιρούς δείξει τη δυσαρέσκειά του επί του ζητήματος της απόρριψης της ταινίας του από το Eurimages.





Πηγή: Το Βήμα,  13/11/2011,


 



Ενημέρωση: 13-11-2011

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος