ShareThis

14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


9-18 Μαρτίου 2012


Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου 2012, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γιορτάζει για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά την ανήσυχη, σε διαρκή αναμόρφωση και εγρήγορση, τέχνη του ντοκιμαντέρ. Στόχος του, να παρουσιάζει τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.


Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις -masterclasses, workshops, συνέδριο, ομιλίες, έκθεση- το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.


 


Φέτος, το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα σε δυο σημαντικούς δημιουργούς ντοκιμαντέρ, που προβάλλουν μέσα από το έργο τους, κρίσιμες όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας: τον πολυβραβευμένο εκπρόσωπο του πολιτικού ντοκιμαντέρ από το Ισραήλ, Εγιάλ Σιβάν, καθώς και τον Έλληνα της διασποράς, ελληνογάλλο ντοκιμαντερίστα Άγγελο Αμπάζογλου, οι οποίοι θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο κοινό της 14ης διοργάνωσης.


 


Παράλληλα, το Φεστιβάλ αναδεικνύει κινηματογραφίες που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο προσκήνιο, προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής από τα Βαλκάνια και τη Δανία θα διεκδικήσουν την προσοχή του σινεφίλ κοινού.


 


Ας ρίξουμε μια ματιά στα highlights του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα:


 


ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: Το πολυσυζητημένο, πιο επίκαιρο από ποτέ, ντοκιμαντέρ Indignados του Τόνι Γκάτλιφ, με θέμα το κίνημα των αγανακτισμένων, ανοίγει την αυλαία του 14ου ΦΝΘ. Με έμπνευση από το μπεστ σέλερ «Αγανακτήστε!» του Στεφάν Εσέλ και συνδυάζοντας μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, ο Γκάτλιφ αναδεικνύει την κοινωνική παθογένεια, το οικονομικό αδιέξοδο και το αβέβαιο πεπρωμένο της Ευρώπης. Οδηγός του, ένα σύμβολο-θύμα του καπιταλισμού: μια αφρικανή μετανάστρια που περιπλανιέται στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία, και συναναστρέφεται με τους «αποκλεισμένους» της ευρωπαϊκής κοινότητας (μετανάστες, άστεγοι), αλλά και με τους αγανακτισμένους κάθε εθνικότητας, που διεκδικούν την ελπίδα για αλλαγή.


 


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ:


 


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΔΑΝΕΖΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Οπλισμένοι» με οικουμενική ματιά και προσανατολισμένοι στην ανθρωποκεντρική διάσταση των θεμάτων τους, οι δανοί ντοκιμαντερίστες καταπιάνονται με ζητήματα ακανθώδη. Σύγχρονες πολιτικές αναταράξεις, ιστορική μνήμη, σκοτεινές όψεις του κόσμου και ακραίες ανθρώπινες αφηγήσεις, κυριαρχούν θεματικά στο αφιέρωμα στα δανέζικα ντοκιμαντέρ, αποκαλύπτοντας την αφανή όψη της πραγματικότητας.


 


BALKAN FOCUS


Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέσα απ’ το αφιέρωμα Balkan Focus - το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι πολιτισμών» του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού - αναδεικνύει την θεματική και αισθητική ποικιλομορφία του έργου δημιουργών απ’ τη βαλκανική χερσόνησο. Ντοκιμαντέρ απ’ τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία και την Τουρκία, συνθέτουν ένα συναρπαστικό ψηφιδωτό του σύγχρονου κόσμου.


 


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΓΙΑΛ ΣΙΒΑΝ


Από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές φωνές αντίστασης διεθνώς, ο Ισραηλινός ντοκιμαντερίστας, συγγραφέας και θεωρητικός Εγιάλ Σιβάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κριτικής που αναφέρεται στο κράτος του Ισραήλ. Μέσα απ’ το έργο του, ο δημιουργός επιχειρεί να στοιχειοθετήσει μια εναλλακτική, τολμηρή ανάγνωση του αδιεξόδου Ισραηλινών – Παλαιστινίων, η οποία συχνά τον έχει φέρει αντιμέτωπο με λογοκρισία και αντιδράσεις.


 


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΜΠΑΖΟΓΛΟΥ


Στο σινεμά του Άγγελου Αμπάζογλου διασταυρώνονται πολιτισμικά στοιχεία των λαών της Μεσογείου, όπως έχουν καταγραφεί στο χρωμόσωμα του ίδιου του δημιουργού. Έλληνας που ζει στη Γαλλία, με τούρκικες ρίζες από την πλευρά του πατέρα του, ο Αμπάζογλου ανιχνεύει μέσα από το έργο του, δεσμούς και εκλεκτικές συγγένειες που ξεπερνούν την έννοια «σύνορο». Με την ίδια λογική υπερβαίνει και τα όρια της τεκμηρίωσης και της μυθοπλασίας, ενσωματώνοντας στα ντοκιμαντέρ του, μυθοπλαστικά στοιχεία, με στόχο της ανάδειξη του εκάστοτε θέματός του.


 


SPOTLIGHT «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»


Το spotlight «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραμαγγιώλη, σκιαγραφεί συναρπαστικές προσωπικότητες, εστιάζοντας σε πρόσωπα που κάνουν τη διαφορά.


 


SPOTLIGHT «DOCVILLE»


Το spotlight «Docville» αναδεικνύει αφανείς όψεις της πόλης καταγράφοντας χωρίς σχόλιο τη ζωή στο σύγχρονο ελληνικό αστικό τοπίο.


 


ΤΜΗΜΑΤΑ:


 


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ


Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, βοηθά τους έλληνες ντοκιμαντερίστες να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί την παρουσία τους στην διεθνή αγορά. Κάθε χρόνο και πιο δυναμική, η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 14ο ΦΝΘ, με περισσότερες από 75 ελληνικές ταινίες οι οποίες αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.


 


Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δίνει την ευκαιρία σε ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής (που έχουν ολοκληρωθεί 18 μήνες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ) και για τα οποία θα κατατεθεί σχετική αίτηση, να προβληθούν σε ένα από τα τμήματά του. Η επιλογή των ελληνικών ταινιών και η κατάταξή τους στα αντίστοιχα τμήματα γίνεται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ο οποίος υποβοηθείται από τριμελή Γνωμοδοτική Eπιτροπή.


 


Στο πλαίσιο αυτό, στα Τμήματα του Προγράμματος μαζί με ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, επιλέγονται όπως κάθε χρόνο να προβληθούν ελληνικά ντοκιμαντέρ που δεν έχουν πραγματοποιήσει πριν από τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ δημόσια προβολή στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους κατατάσσονται σε διαφορετικά τμήματα: Στα Τμήματα του Επίσημου Προγράμματος και στο Ελληνικό Πανόραμα.


 


ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για έκτη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Η επιτροπή που αναλαμβάνει φέτος αυτό το έργο απαρτίζεται από τους εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας Μάρω Σαββοπούλου, Ειρήνη Τσολάκη, Κατερίνα Καλογερά και Ηλία Αναγνωστόπουλο, καθώς και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Δανέζη.


 


ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον» έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία της ενότητας. Φέτος την επιτροπή WWF Ελλάς απαρτίζουν οι εκπρόσωποί της Γιώργος Βελλίδης, Μαρία Λιβανού και Παναγιώτης Φραντζής. Κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τον βασικό κορμό του προγράμματος του Φεστιβάλ συνθέτουν, επίσης, οι καθιερωμένες ενότητες:


 


ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ και ΜΟΥΣΙΚΗ


 


MASTERCLASSES - WORKSHOPS


Εργαστήρι με τον Eγιάλ Σιβάν 15 Μαρτίου 2012, 11:00-13:00, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης


Ο Εγιάλ Σιβάν, ένας από τους αντιφρονούντες δημιουργούς του ισραηλινού σινεμά, έχει διαμορφώσει τη δική του κριτική σκηνοθετική προσέγγιση στο ντοκιμαντέρ, με επίκεντρο την εκτενή χρήση της συλλογικής μνήμης ως δικαιολογία για πράξεις στο παρόν, την πολιτική χρήση των συμβόλων, αλλά και την αναζήτηση για μια βιώσιμη λύση που θα εξασφαλίσει την ύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Στο πλαίσιο του 14ου ΦΝΘ, ο δημιουργός θα πραγματοποιήσει masterclass μιλώντας για τις ταινίες του και το πώς πραγματεύεται σε αυτές τα παραπάνω ζητήματα.


 


Εργαστήρι με τον Μίχαελ Γκλάβογκερ 16 Μαρτίου 2012, 11:00-13:00, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης Συνοδεύοντας την προβολή της ταινίας Το μεγαλείο της πόρνης, η οποία αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας του πάνω στις εργασιακές συνθήκες στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο ντοκιμαντερίστας Μίχαελ Γκλάβογκερ θα παραδώσει εργαστήρι στο πλαίσιο του 14ου ΦΝΘ. Με οδηγό τον τίτλο «Πώς μπορείς να χάσεις την επαφή με την πραγματικότητα ενώ κάνεις γυρίσματα που διαπραγματεύονται την πραγματικότητα», ο Αυστριακός δημιουργός θα αναπτύξει τον τρόπο της ιδιαίτερης δουλειάς του, συνδέοντας Το μεγαλείο της πόρνης με τις άλλες δυο ταινίες της τριλογίας, τις Μεγαλουπόλεις και τον Θάνατο του εργάτη.


 


Masterclass EDN


«Ιστορίες Ντοκιμαντέρ στα Νέα Μέσα / Documentary Stories in New Media»


15 Μαρτίου 2012, 10:00 – 11:30, ΙΕΚ ΑΚΜΗ Στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki Pitching Forum 2012 του 14ου ΦΝΘ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN διοργανώνουν masterclass με θέμα «Ιστορίες ντοκιμαντέρ στα Νέα Μέσα». Εισηγήτρια είναι η παραγωγός transmedia Asta Wellejus, πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλος της Zentropa Interaction και νυν διευθύντρια της εταιρίας Die Asta Experience, με ειδίκευση στα νέα μέσα. Η Asta Wellejus θα απαντήσει, μεταξύ άλλων, σε ερωτήματα όπως: «Πώς θα διαμορφωθεί το μελλοντικό τοπίο αφήγησης ιστοριών ντοκιμαντέρ;», «Με ποιον τρόπο γίνεται η επεξεργασία στην αφήγηση ιστοριών ντοκιμαντέρ ανάμεσα σε διαφορετικές πλατφόρμες;», «Μπορεί το ντοκιμαντέρ να λειτουργήσει καλύτερα από τη μυθοπλασία στον κόσμο των νέων μέσων;».


 


4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 (15.00-17.30), ΙΕΚ ΑΚΜΗ


Στο πλαίσιο της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 14ου ΦΝΘ, πραγματοποιείται το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ (EDN) και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς που θα παρευρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Βασική θεματική του συνεδρίου θα αποτελέσει η έμφαση στα πρώτα λεπτά ενός ντοκιμαντέρ, τα οποία είναι καθοριστικά για την περαιτέρω πορεία και επιτυχία του. Στο πάνελ θα συμμετάσχουν ο διανομέας Γιαν Ρόφεκαμπ / Jan Rofekamp (Films Transit, Καναδάς) και ο Όβε Ρίσε Γιένσεν / Ove Rishøj Jensen (εκπρόσωπος EDN).


 


ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ


Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλοφωνίας, το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του γαλλόφωνου καναλιού TV5MONDE. Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι ταινίες Στο σώμα ενός ξένου / In a Stranger’s Skin του Κριστόφ Ερμάν / Christophe Hermans και Η γριά απατεώνισσα / The Old Grifter της Ντελφίν Αλίς /Delphine Ηallis. Παράλληλα, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται συναυλία της Λίντα Τάλι / Lynda Thalie, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 στις 21:00, στον κινηματογράφο Ολύμπιον. Η εκδήλωση αποτελεί διοργάνωση της Πρεσβείας του Καναδά.


 


ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ


Το 14ο ΦΝΘ συνεχίζει και φέτος - από τις 11 έως τις 17 Μαρτίου 2012 - το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα «Κουβεντιάζοντας», ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. To «Κουβεντιάζοντας» θα διεξάγεται 16.00 – 17.30 στο δωμάτιο Excelsior, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Electra Palace και οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά.


 


ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ


«Urban Survivors – Επιβιώνοντας στις παραγκουπόλεις του κόσμου»


Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 14ου ΦΝΘ, πραγματοποιείται η φωτογραφική έκθεση «Urban Survivors – Επιβιώνοντας στις παραγκουπόλεις του κόσμου», με συγκλονιστικά στιγμιότυπα ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις στο Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αϊτή, τη Νότιο Αφρική και την Κένυα, τα οποία υπογράφουν βραβευμένοι φωτογράφοι του πρακτορείου NOOR. Η έκθεση, η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι. Διάρκεια: 11 - 18 Μαρτίου 2012.


 


ΑΓΟΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


Η Αγορά Ντοκιμαντέρ / Doc Market του 14ου ΦΝΘ πραγματοποιείται από 12 έως 17 Μαρτίου 2012, καθημερινά 10:00-20:00, στο ξενoδοχείο Electra Palace (αίθουσα Bυζάντιον). Ακέραιο και πολύτιμο κομμάτι του Φεστιβάλ, η Αγορά Ντοκιμαντέρ έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας τόπος όπου δημιουργοί από όλον τον κόσμο συναντούν εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών (ευρωπαϊκών ως επί το πλείστον, αλλά και αμερικανικών και ασιατικών), με απώτερο σκοπό την προώθηση και πώληση των ταινιών τους. Φέτος, η Αγορά συγκεντρώνει ρεκόρ συμμετοχών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς λαμβάνουν μέρος πάνω από 470 ντοκιμαντέρ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ξεπερνούν τους 60. Ειδικότερα, την Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρακολουθήσουν αγοραστές από 55 κανάλια και εταιρείες, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι των RAI (Ιταλία), TV Catalunya (Ισπανία), Films Transit (Καναδάς), Al Jazeera (Μεγάλη Βρετανία), AVRO (Ολλανδία), ZDF (Γερμανία), ARTE (Γαλλία), Canal+(Γαλλία), YLE (Φινλανδία), 03 Productions (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Link TV (ΗΠΑ), TG4 (Ιρλανδία), Estonian TV (Εσθονία), κ.ά. Η Αγορά Ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα σε κλειστό κύκλωμα για τη θέαση των ντοκιμαντέρ.


 


MARKET TALKS


13-16 Μαρτίου, 17:30-18:00, αίθουσα Excelsior του Electra Palace (ισόγειο)


Καινοτομία Αγοράς - Πρακτικός οδηγός για ντοκιμαντερίστες: Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει ένας σκηνοθέτης για μια αποτελεσματική παρουσίαση της δουλειάς του σε ένα φεστιβάλ; Πόσο καθοριστικό είναι το πρώτο 10λεπτο ενός ντοκιμαντέρ για την τελική του επιλογή; Πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις με ένα κανάλι για την αγορά ενός ντοκιμαντέρ; Πώς ανοίγει ο δρόμος για ένα δημιουργό προς τις διεθνείς συμπαραγωγές και τις χρηματοδοτήσεις από τηλεοπτικούς σταθμούς; Η Αγορά του 14ου ΦΝΘ διοργανώνει μια σειρά συζητήσεων, στις οποίες, διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες. Τον «πρακτικό οδηγό» εγκαινιάζουν ο διανομέας Γιαν Ρόφεκαμπ (14/3), ο παραγωγός Πίτερ Γουιντόνικ / Peter Wintonick (13/3), η υπεύθυνη αγοράς ξένου προγράμματος του ΣΚΑΙ Ελπίδα Καλλιντέρη (16/3), καθώς και η διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ Άλι Ντερκς / Ally Derks (15/3), η οποία θα τιμηθεί από το 14ο ΦΝΘ σε ειδική εκδήλωση που θα ακολουθήσει μετά την ομιλία της, με απονομή τιμητικής πλακέτας για συνολική της προσφορά στο χώρο του ντοκιμαντέρ.


 


DOCS IN PROGRESS


Φέτος, για πρώτη φορά η Αγορά Ντοκιμαντέρ διοργανώνει τα Docs in Progress, σε παρόμοια λογική με το τμήμα Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ. Πρόκειται για 12 ταινίες από τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


 


DOCS IN THESSALONIKI / PITCHING FORUM EDN 2012


Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 (10:00-15:00) και Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 (10:00-13:00), αίθουσα «Παύλος Ζάννας» / ανοικτό στο κοινό


Ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση έχει το Docs in thessaloniki / Pitching Forum 2012, το οποίο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN, σε συνεργασία με το 14o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜEDIA. To ετήσιο αυτό «διεθνές ραντεβού» περιλαμβάνει συζητήσεις για την παραγωγή και pitching επιλεγμένων σχεδίων ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, μέσω εντατικών εκπαιδευτικών συναντήσεων και ανοιχτών στο κοινό συναντήσεων pitching. Με αυτό τον τρόπο, δίνει την ευκαιρία στους έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού. Πιο αναλυτικά, το Docs in Thessaloniki / Pitching Forum 2012 περιλαμβάνει το Workshop (14/3-16/3, ξενοδοχείο Electra Palace) και το Pitching (17/3, 09:00-15:00 και 18/3, 09:00-13:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας, ενώ ολοκληρώνεται με την απονομή βραβείου του EDN (16/3, 19.30, αίθουσα Excelsior του Electra Palace).


 


STREAMING PROJECT - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ


Το επιτυχημένο πρωτοποριακό εγχείρημα του Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση που εγκαινιάστηκε πέρυσι στο 13ο ΦΝΘ, εφαρμόζεται και φέτος, στο 14ο ΦΝΘ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 14ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» σε 4 πόλεις της Ελλάδας - Κέρκυρα, Πάτρα, Ρέθυμνο και Ηράκλειο – καθώς και στη Λευκωσία της Κύπρου, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΤΕΙ Ρεθύμνου, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Frederick University). Πιο συγκεκριμένα, θα μεταδοθούν ταυτόχρονα σε live streaming οι προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ολύμπιον, από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 στη ζώνη των 20.30, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.


 


Οι ενότητες του 14ου ΦΝΘ «Ανθρώπινα Δικαιώματα», «Κοινωνία και Περιβάλλον», «Όψεις του Κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», το «Ελληνικό Πανόραμα» και το σύνολο των ελληνικών ταινιών του προγράμματος του 14ου ΦΝΘ, τα spotlights «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» και «Docville», τα αφιερώματα στον Άγγελο Αμπάζογλου και τον Εγιάλ Σιβάν, καθώς και η έκθεση «Urban Survivors – Επιβιώνοντας στις παραγκουπόλεις του κόσμου», χρηματοδοτούνται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.



Ενημέρωση: 12-03-2012

CLUB