ShareThis

34ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ρότερνταμ: Τα Bραβεία

Στις 4 Φεβρουαρίου έγινε η απονομή των Βραβείων του 34ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ρότερνταμ (26/1 με 6/2/2005), θεσμού καταξιωμένου που επιδιώκει την ανακάλυψη και υποστήριξη νέων δημιουργών του ανεξάρτητου σινεμά, αλλά και ευαισθητοποιημένου πάνω στο σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό στοχασμό.



Εν μέσω παγκόσμιων πολιτικο-κοινωνικών κλυδωνισμών, το 2005 παραμένει για όλους ελπιδοφόρο. Χαιρετίζοντας τον Φεβρουάριο και περιμένοντας νέα από το Φεστιβάλ του Βερολίνου που ξεκινά στις 10/2 (σχετικό αφιέρωμα θα υπάρξει τις επόμενες μέρες σε αυτό το site), ας δούμε τι έφερε φέτος το 34ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, στην Ολλανδία.


Τα Βραβεία

Οι τρεις «Τίγρεις» (VPRO Tiger Awards), όπως είναι γνωστά τα “μεγάλα” βραβεία του Φεστιβάλ, απονέμονται στις ταινίες:
Nemmeno il Destino (Changing Destiny) του ιταλού Daniele Gaglianone, «για τον έλεγχο πάνω σε κάθε στοιχείο της ταινίας και τον συναισθηματισμό που μετέδωσε κατά τον χειρισμό του θέματος».
El Ciero Gira
(The Sky Turns) της Mercedes Alvarez από την Ισπανία, «για την αίσθηση του χρόνου, την ευαισθησία προς το φως και την ποιότητα των τοπίων που προσέδωσαν ένα στοιχείο ποιητικού στοχασμού».
4
του Ilya Khrzhanovsky από τη Ρωσία, που παίρνει και την επιδότηση του Ιδρύματος Hubert Bals, «για τη θαρραλέα επιλογή του θέματος και την απεικόνιση της αποσύνθεσης μιας κοινωνίας που αυτοκαταστρέφεται».

Ειδική Μνεία (Τιμητικές Διακρίσεις) έλαβαν ακόμα οι ταινίες: Hat Mua Roi Bao Lau (Bride of Silence) των Doan Minh Phuong & Doan Thanh Nhgia (Βιετνάμ/Γερμανία) και Sanctuary του Ho Yu-hang (Μαλαισία), ο οποίος κέρδισε και το Βραβείο του Δικτύου Προώθησης Ασιατικού Κινηματογράφου (NETPAC), που απονέμεται στην καλύτερη ασιατική ταινία του Φεστιβάλ, από ξεχωριστή 4μελή Κριτική Επιτροπή (ασιατικής φυσικά προέλευσης).

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλάμβανε 14 ταινίες, ενώ τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 10.000 € και τηλεοπτική μετάδοση των ταινιών από το Ολλανδικό Κρατικό Τηλεοπτικό Δίκτυο (VPRO). Την δε Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος απετέλεσαν οι Lia van Leer (πρόεδρος), Διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ιεροσολύμων (Ισραήλ), Nan Goldin, φωτογράφος (ΗΠΑ), Jan Chapman, παραγωγός (Αυστραλία), Bahman Ghobadi, σκηνοθέτης (Ιράν) και Lisandro Alonso, σκηνοθέτης (Αργεντινή).

Δείτε ακόμα τον κατάλογο με όλες τις ταινίες που συμμετείχαν.


Εκτός από «τίγρεις» όμως, το Φεστιβάλ διαθέτει και …μικρά, μαθητευόμενα «τιγράκια»: Τα TV5 Tiger Cub Awards που για πρώτη φορά δίνονται στο Φεστιβάλ, με την υποστήριξη του γαλλόφωνου δορυφορικού καναλιού TV5. Ειδική 3μελής κριτική επιτροπή επέλεξε 4 από 30 ταινίες που συμμετείχαν στο ξεχωριστό αυτό Διαγωνιστικό τμήμα. Και οι 30, με διάρκεια όχι μεγαλύτερη των 30 λεπτών, έκαναν στο Φεστιβάλ την παγκόσμια τους πρεμιέρα.
Τα βραβεία που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 3.000 €, απονέμονται στις ταινίες: Interlude του Joost van Veen (Ολλανδία), Nuuk του Thomas Köner (Γερμανία), Veere του David Lammers (Ολλανδία). Ειδική Μνεία στην ταινία Fare bene Mikles (Being good at Mikles) του Christian Angeli (Ιταλία).

Το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απονέμεται στην ταινία Frakchi (Spying Cam) του Whang Cheol-Mean (Νότια Κορέα), «για την πρωτότυπη εξερεύνηση ενός πολιτικού θέματος από την πλευρά της βαθιά ανθρώπινης διάστασης».
Όσο για το Βραβείο της Ένωσης Ολλανδών Κριτικών Κινηματογράφου (KNF), με έπαθλο την προώθηση της διανομής μιας ταινίας σε αίθουσες της Ολλανδίας (συμπεριλαμβανομένου στο βραβείο και του υποτιτλισμού με χορηγία της Holland Subtitling), φέτος το κερδίζει η ταινία Illumination του Pascale Breton (Γαλλία).

MovieZone Award: Το βραβείο του Ολλανδικού Ινστιτούτου Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης (NIF) απονέμεται από 5μελή επιτροπή νέων –ο μεγαλύτερος εκ των οποίων φέτος ήταν 23 ετών. Ανάμεσα σε τρεις προ-επιλεγμένες υποψήφιες ταινίες, για το 2005 κερδίζει η ταινία Mysterious Skin του Gregg Araki (ΗΠΑ). Το Βραβείο συνοδεύεται από 1.000 € και προώθηση της ταινίας μέσα από το MovieZone (ένα πρόγραμμα του NIF), σε αίθουσες τέχνης στην Ολλανδία.

Ακόμα, η ταινία Dastaneh Nataman (Story Undone) σε σκηνοθεσία Hassan Yektapanah (Ιράν) κερδίζει το Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας και Ιδρύματος DOEN, ανάμεσα σε 11 ταινίες που ήταν φέτος υποψήφιες για τη συγκεκριμένη διάκριση. Το Amnesty International - DOEN Award απονέμεται σε ταινία μυθοπλασίας ή ντοκυμαντέρ με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 € και δυνατότητα στοιχειώδους διανομής της ταινίας στην Ολλανδία, αν δεν την έχει ήδη εξασφαλίσει. Να σημειωθεί ότι και οι 11 προ-επιλεγμένες ταινίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ που διοργανώνει η Διεθνής Αμνηστία στο Άμστερνταμ (9-13 Μαρτίου 2005).

Πέρα από τις επιτροπές, το κοινό έχει και τη δική του γνώμη που, όπως κάθε χρόνο στο Ρότερνταμ, αποτυπώνεται καθημερινά σε ειδική λίστα της εφημερίδας του Φεστιβάλ, Daily Tiger, και στο website της διοργάνωσης. Στο τέλος απονέμεται το Βραβείο Κοινού Tiscali (από τον εκάστοτε χορηγό της διοργάνωσης), που φέτος κερδίζει η ταινία Turtles Can Fly του κουρδο-ιρανού σκηνοθέτη Bahman Ghobadi.


Τέλος, μερικές ακόμα επιβραβεύσεις με τη μορφή επιδότησης δόθηκαν σε σχέδια για ταινίες που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί:

Arte France Cinéma Awards: Δύο Βραβεία με χρηματικό έπαθλο 10.000 € έκαστο, απονέμονται σε νέα σχέδια που προωθούνται μέσα από από το CineMart (πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, που προσφέρει σε παραγωγούς ή projects τη δυνατότητα να βρουν συμπαραγωγούς και χρηματοδότηση). Πρόκειται για το Five Worlds, σχέδιο για σπονδυλωτή ταινία πέντε σκηνοθετών από ταραγμένους και πολύπαθους κόσμους (της Παλαιστίνης, της Μαλαισίας, του Ιράν, του Αφγανιστάν και της Ινδονησίας) και το Daratt (Dry Season), σχέδιο για ταινία σε σκηνοθεσία Mahamat Saleh Haroun (Γαλλία).

Prince Claus Fund Film Grant: Από το 2001, μια διεθνής επιτροπή απονέμει επιδότηση ύψους 15.000 € του Ιδρύματος Prince Claus (εταίρου της CineMart) για την υποστήριξη ενός νέου κινηματογραφικού σχεδίου στο πρώτο του δημιουργικό στάδιο. Την επιδότηση φέτος κερδίζει το Hamaca Paraguaya, σχέδιο για ταινία που θα σκηνοθετήσει ο Paz Encina (Παραγουάη).

Δείτε την ανακοίνωση με όλα τα βραβεία.
Δείτε ακόμα παλαιότερες βραβεύσεις του Φεστιβάλ.



Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ:
Μια συνοπτική παρουσίαση


Ξεκινώντας το 1972 (από τον Hubert Bals), το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ αποτελεί σήμερα σημαντικό κινηματογραφικό γεγονός, προσελκύοντας κάθε χρόνο το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού (ο φετινός αριθμός εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεπέρασε τα 358.000 φέτος και τα 355.000 το 2004) και μεγάλου αριθμού κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο (μεταξύ αυτών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι, που φέτος έφτασαν τους 2.586).
Στενά συνδεδεμένο με τις εξελίξεις του ανεξάρτητου, δημιουργικού και πειραματικού σινεμά, το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ έχει δυο ακόμα δραστηριότητες: την εξασφάλιση επιχορηγήσεων μέσα από το Ίδρυμα Hubert Bals (για την ανάπτυξη σεναρίων, αλλά και την ολοκλήρωση, στο στάδιο του post-production, ταινιών από δημιουργούς των νότιων ή αναπτυσσόμενων χωρών) και το CineMart που προσφέρει σε επιλεγμένο αριθμό από παραγωγούς ή projects τη δυνατότητα να βρουν συμπαραγωγούς και χρηματοδότηση.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

-Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, από πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών (σε παγκόσμια πρεμιέρα), υποψήφιες για τα VPRO Tiger Awards
-Τις ταινίες που ενισχύθηκαν από το Ίδρυμα Hubert Bals
-Εκθέσεις - προβολές έργων και πειραματικού υλικού σε διάφορες φόρμες, video-art, on-line art (υπό τον τίτλο «Εκρηκτικό Σινεμά»)
-Αφιερώματα σε σύγχρονους δημιουργούς, ρετροσπεκτίβες και ένα μεγάλο αριθμό από θεματικά προγράμματα προβολών
-Προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας ή ντοκυμαντέρ, από νέους και πολλά υποσχόμενους δημιουργούς
-Δημόσιες συζητήσεις και συνεντεύξεις με τους διεθνείς καλεσμένους


Το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ ξεκίνησε σαν υπόθεση μιας μικρής παρέας για να μετεξελιχτεί σε καταξιωμένο θεσμό, πάντα με τη συνεργασία ανθρώπων που αγαπούν το σινεμά. Σήμερα απασχολεί μόνιμα 30 άτομα, στα οποία προστίθενται άλλα 90 κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης, ενώ άλλα 650 περίπου βοηθούν εθελοντικά στην άρτια διεξαγωγή του φεστιβάλ.


Πηγές για τα στοιχεία: Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, Amnesty International (Ολλανδικό Τμήμα), Ιδρυμα DOEN 

Κείμενο-επισημάνσεις-επιμέλεια: Δ.Β.


Ενημέρωση: 10-02-2005

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος