Η εκδήλωση της ΕΣΕ για την Ελληνική Μυθοπλασία
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος με θέμα « Η μεγαλοπρεπής απουσία της ελληνικής μυθοπλασίας από την ελληνική τηλεόραση» που εξελίχθηκε σε μια γόνιμη συζήτηση με τους συμμετέχοντες και το κοινό.
Η σκηνοθέτρια Πανδώρα Μουρίκη, διευθύντρια Προγράμματος της ΕΡΤ, ανακοίνωσε την απόφαση της Διοίκησης να προχωρήσει άμεσα, εκτός από το «1,5%» που εφαρμόζεται ήδη, στην ανάθεση δύο σειρών 14 επεισοδίων, τεσσάρων μίνι σειρών 6 επεισοδίων και δέκα τηλεταινιών μεσαίου μήκους, με θεματολογία από τη σύγχρονη λογοτεχνία και με βάση σημερινά κοινωνικά θέματα, τις καλύτερες εκ των οποίων η ΕΡΤ θα ενισχύσει περαιτέρω για την κινηματογραφική τους μεταφορά. «Ο στόχος είναι μέσα από αυτές τις τηλεταινίες η ανάδειξη νέων σκηνοθετών, σεναριογράφων και παραγωγών και οι ταινίες αυτές να αποτελέσουν μια συνέχεια του προγράμματος «Μικροφίλμ» τόνισε η κ. Μουρίκη.
Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Μανούσος Μανουσάκης αρχικά αναφέρθηκε στον πολιτισμικό ρόλο της μυθοπλασίας, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί συνέχεια και σταθερότητα σε έναν πολιτισμό. Η μυθοπλασία –είπε- αντιπροσωπεύει ένα κοινά αποδεκτό ή μη αποδεκτό, σύνολο προοπτικών-αξιών- ιστορίας. Μέσα από αυτές τις ιστορίες συνδεόμαστε ό ένας με τον άλλον, το φυσικό μας περιβάλλον και την κοινωνία. Η μυθοπλασία παρέχει «οδηγίες» για την καθημερινότητα.
Στη συνέχεια μίλησε για την ελληνική γλώσσα που χρησιμοποιείται πια μόνον για τις κακές ειδήσεις και για την περιγραφή των επαχθών οικονομικών μέτρων και τόνισε με έμφαση: «Η γλώσσα του ονείρου δεν είναι πια η ελληνική, ονειρευόμαστε στα αγγλικά, στα αμερικάνικα και στα τουρκικά. Μια ολόκληρη νέα γενιά δεν έχει μάθει να ονειρεύεται στα ελληνικά!»
Στο επιχείρημα ότι η ιδιωτική τηλεόραση λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, αναρωτήθηκε τι είναι τελικά πραγματικό κέρδος, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι μόνο το χρήμα και πρόβλεψε ότι τα κέρδη των επιχειρηματιών των τηλεοπτικών σταθμών που σήμερα αγοράζουν φτηνό πρόγραμμα από το εξωτερικό, είναι πολύ πιθανό να αποδειχθούν έωλα, όταν θα πάψει να υπάρχει η κοινωνία που τροφοδοτεί την κερδοφορία τους.
Η σεναριογράφος Άννα Χατζησοφιά αναφέρθηκε διεξοδικά στον εξοβελισμό της ελληνικής μυθοπλασίας από την δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση και τον συνέδεσε γενικότερα με το έλλειμμα πολιτισμού που διακρίνει τη χώρα μας σήμερα. Υπενθύμισε πως η ΕΡΤ από το καταστατικό της έχει την υποχρέωση να συμπεριλάβει ελληνικές σειρές στο πρόγραμμά της και πρότεινε την επαναφορά από τη Δημόσια Ραδιοφωνία των ραδιοφωνικών σειρών, που μπορούν να δώσουν δουλειά σε πολλούς κλάδους του οπτικοακουστικού χώρου.
Η ηθοποιός και αντιπρόεδρος του ΣΕΗ, Σάρα Γανωτή αναφέρθηκε στην ανεργία των ηθοποιών που σήμερα έχει φτάσει στο 93%, στους απλήρωτους ηθοποιούς και στην αμοιβή όσων έχουν την τύχη να δουλεύουν, που κυμαίνεται στα 600 ευρώ και αυτά με τρίμηνα συμβόλαια. Τόνισε πως το ζητούμενο είναι να γίνουν νέες παραγωγές low budget και ιδιαίτερα από την ΕΡΤ και πρότεινε την αναβίωση του Θεάτρου της Δευτέρας με νέα θεατρικά έργα.
Ο σεναριογράφος Γιάννης Μαρούδας επανέφερε την πάγια πρόταση της Ένωσης Σεναριογράφων για την δημιουργία ζώνης τηλεταινιών στην ΕΡΤ, από διαφορετικούς παραγωγούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους που θα κρατήσει ζωντανά όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον οπτικοακουστικό χώρο και σήμερα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Τη συζήτηση έκλεισε ο Ντίνος Γιώτης, πρόεδρος της ΕΣΕ, υποστηρίζοντας πως στην παρούσα φάση, με την οικονομική κρίση σε εξέλιξη, μόνο η πλεονασματική, ακόμα, ΕΡΤ έχει τη οικονομική δυνατότητα αλλά και την καταστατική υποχρέωση να ανοίξει ένα νέο κύκλο παραγωγής ελληνικής μυθοπλασίας, δίνοντας έτσι, ενδεχομένως, το έναυσμα και στην ιδιωτική τηλεόραση.
Βλ. επίσης: "Η μεγαλοπρεπής απουσία της ελληνικής μυθοπλασίας στην τηλεόραση"
Ενημέρωση: 21-12-2012