ShareThis

Φαβορί το «JACE» του Καραμαγγιώλη

*της ΕΥ. ΒΕΝΑΡΔΟΥ 


 


 


 


Χρηματικά βραβεία, δυστυχώς, δεν δίνονται πια στις ελληνικές ταινίες. Καλοί και άγιοι οι Ομιχλιστές, αλλά το ΥΠΠΟ, με πρόσχημα τις επισημάνσεις τους για τα στραβά του μηχανισμού βράβευσης, πριν από μερικά χρόνια βρήκε ευκαιρία και κατήργησε τα κρατικά βραβεία. Ετσι, πλέον, οι κινηματογραφιστές μας αρκούνται στα τιμητικά βραβεία που τους απονέμει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου...


Χθες, η πρόεδρος της Ακαδημίας, η Κατερίνα Ευαγγελάκου, ανακοίνωσε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τις υποψηφιότητες για τα Βραβεία 2013 που προέκυψαν από την ψηφοφορία 104 μελών (έναντι 240 εγγεγραμμένων) της Ακαδημίας.


 


Τις περισσότερες υποψηφιότητες, έντεκα συνολικά, συγκέντρωσε το «JACE» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, μια ταινία με καταιγιστική δράση και ήρωα ένα παιδί που υφίσταται τα πάνδεινα. Παραδόξως, η «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, μια ιστορία εκδίκησης στην Ελλάδα της κρίσης με έφηβη ηρωίδα που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, απέσπασε λιγότερες (9). Ακολουθούν το «Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου, μια ανατομία της πείνας με ήρωα ένα νεαρό τενόρο που καταλήγει άστεγος, και το παράξενο, σουρεάλ «L» του Μπάμπη Μακρίδη: έλαβαν πέντε υποψηφιότητες η κάθε μια. 


 


Αν και outsider, οι ενδιαφέρουσες ταινίες «11 συναντήσεις με τον πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου και «Μπιγκ Χιτ» του Κάρολου Ζωναρά (έχουν προβληθεί μονο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στις υποψηφιότητες της Ακαδημίας. Το βαθιά ανθρώπινο φιλμ του Κορνήλιου μάλιστα, ενός συνεπούς κινηματογραφιστή που δεν είχε μέχρι σήμερα την αναγνώριση που του άξιζε, είναι υποψήφιο για το βραβείο καλύτερης ταινίας. 


 


Μια έκπληξη ήταν η υποψηφιότητα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και της ταινίας του «Αν» στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας - αν σκεφτεί κανείς πως επί χρόνια ο χώρος του κινηματογράφου σνόμπαρε τις απόπειρες των σκηνοθετών που προέρχονταν από τον τηλεοπτικό χώρο. 


 


Τα περισσότερα φάουλ, ωστόσο, σημειώθηκαν στις μικρού μήκους ταινίες. Φέτος στη Δράμα, ήταν μια εξόχως καλή χρονιά. Στην τελική πεντάδα βρέθηκαν μερικές σημαντικές ταινίες, αλλά κάποιες άλλες που βραβεύτηκαν σε σημαντικά φεστιβάλ, έμειναν απ' έξω. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ακαδημία θεσπίζει από φέτος το βραβείο «Λουκία Ρικάκη»: θα απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο ντοκιμαντέρ που δίνει έμφαση στον κοινωνικό διάλογο, τιμώντας τη σημαντική ντοκιμαντερίστρια. 


 


Σημειώστε πως η απονομή των βραβείων θα γίνει την Τρίτη 2 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. 


 




 


Πηγή: e-net.gr Νέο παράθυρο



Ενημέρωση: 13-03-2013

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος