ShareThis

CINETROLL: Πετάει η Σάντρα Μπούλοκ με το σουξέ της ζωής της- Στον τάφο το ελληνικό σινεμά, οι Metallica κι ο Μπεν Aφλεκ


*του Τάσου Θεοδωρόπουλου

Μήπως το greek weird wave αφήνει αποκαΐδια; To εγχώριο και πουσαρισμένο από τους κριτικούς σινεμά, αποδεικνύει ξανά πως δεν αφορά σε κανέναν. Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος αναμεταδίδει και προβληματίζεται.

Μια ευαίσθητη και φιλική στο χρήστη της, ελληνική ταινία, που έκανε τη γύρα της στα διεθνή φεστιβάλ και επαινέθηκε από τους Έλληνες κριτικούς, έδειξε δυστυχώς την εντελώς ανύπαρκτη απήχηση του πιο καλλιτεχνικού εγχώριου σινεμά. Όσο κι αν θέλεις να το εξωραΐσεις φίλε μου, τα θλιβερά 1.744 εισιτήρια της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και του «September» της σε πέντε πανελλαδικά αίθουσες, αυτό ακριβώς αποδεικνύουν. Και κάτι ακόμα: Ότι αυτό το σούπερ μπαμ του περιβόητου greek weird wave αποδεικνύεται τελικά εντελώς κακόφημο για την απήχηση του ελληνικού σινεμά στους αποδέκτες του. Kάτι σαν μεταλλαγμένος Αγγελόπουλος. Με τον κόσμο φοβισμένο να ακούει «ελληνική ταινία» και να φοβάται να πλησιάσει μήπως πέσει πάλι πάνω σε αυτιστικά που χαστουκίζονται και σπάνε τα δόντια τους. Επηρεάζοντας την καριέρα ακόμα και ταινιών δεν ανήκουν σε αυτό το είδος, αλλά έχουν καλλιτεχνική υπόσταση και φιλοδοξίες, όπως το «September».

7 οι νέες ταινίες που βγήκαν σε ελληνική αίθουσα την προηγούμενη εβδομάδα με ακόμα μία ελληνική (ή μάλλον ελληνοκυπριακή) να παθαίνει ακόμα μεγαλύτερη νίλα: Το εμπορικών διαθέσεων «Οικόπεδο 12» χτύπησε τζακ ποτ εισπρακτικής ξεφτίλας παρά τους γνωστούς από την τηλεόραση πρωταγωνιστές του. Όχι πως το πίστευε ιδιαίτερα ο διανομέας του αφού το κυκλοφόρησε σε 4 μόλις αίθουσες για να μαζέψει τον «συγκλονιστικό» αριθμό των 924 εισιτηρίων (και κάτσε εσύ μαλάκα κριτικέ να ξυπνάς πρωινιάτικα να βλέπεις και να γράφεις για ταινίες που δεν τις βλέπουν ούτε καν οι συγγενείς των συντελεστών τους).

Βατερλό μεγατόνων για τους «Metallica» και τη θεαματική 3D κινηματογραφημένη συναυλία τους με στοιχεία περιπέτειας καταστροφής: 1.678 εισιτήρια με προβολή σε 11 αίθουσες πανελλαδικά. Δηλαδή αναλογικά μιλώντας, αυτή ήταν και η μεγαλύτερη εισπρακτική αποτυχία όλης της εβδομάδας. Εκτός πεντάδας κι εντός καταστροφής από τις νέες ταινίες και το «Επικίνδυνο Κύκλωμα» με 5.022 εισιτήρια σε σε 15 αίθουσες.
Τι επιβίωσε από το παραπάνω τσουνάμι; Σε σχετικούς αριθμούς πάντα μιλώντας, μόνο η εξαίρετη «Gloria» και το ξεπνοημένο «Νυχτερινό Τρένο για τη Λισαβόνα». Το ερώτημα το έχω ξαναδιατυπώσει, δημιουργώντας αρκετούς εχθρούς, αλλά μια χαρά περνάω αφού ούτε λεφτά έχω πάρει ποτέ μου από αυτούς, ούτε τα δικά μου λεφτά χάνω με τις αποτυχίες τους και στην τελική δικό τους είναι το μαγαζάκι: Όμως μήπως οι Έλληνες διανομείς είναι στην πλειοψηφία τους μανάβηδες και εκτός κάθε πραγματικότητας;

Όποια και να είναι η απάντηση, 114.544 θεατές επισκέφτηκαν μια αίθουσα σε όλη την Ελλάδα το τετραήμερο 3 με 6 Σεπτεμβρίου, με την πεντάδα των πιο δημοφιλών ταινιών να διαμορφώνεται ως εξής: (κριτικές για τις ταινίες της εβδομάδας που διανύουμε, ΕΔΩ http://goo.gl/psVMEh )

    1. ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ: 29.995 εισιτήρια (90.633 σύνολο)
    2. 2 GUNS: 12.336 εισιτήρια
    3. ΤΑ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ 2: 11.323 εισιτήρια (164.150 σύνολο)
    4. GLORIA: 6.696 εισιτήρια
    5. ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ: 6.177 εισιτήρια

Πάμε στα ευχάριστα: Έσπασε τα ταμεία χωρίς έλεος, η θριλερική περιπέτεια διαστήματος του Αλφόνσο Κουαρόν «Gravity», με τη Σάντρα Μπούλοκ σε ρόλο ζωής και συμπρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ, σημειώνοντας εισπρακτικό ρεκόρ στο αμερικάνικο box office για το μήνα Οκτώβριο. Αλλά και την πιο εντυπωσιακή εισπρακτικά έναρξη ταινίας στην καριέρα και των δύο πρωταγωνιστών. Το θέμα είναι πως δεν μιλάμε μόνο για λεφτά, αλλά και για μια ταινία που σχεδόν όλοι λένε πως πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα της χρονιάς. Στην Κύπρο το βλέπουνε ήδη, στην Ελλάδα θα το δούμε ένα μήνα μετά, δηλαδή στις 7 Νοεμβρίου αλλά εδώ δεν μπορώ να κατηγορήσω διανομείς ή κάτι άλλο, γιατί και στο Ην.Βασίλειο τότε θα το δούνε. Οπότε το παιχνίδι είναι μεταξύ συμβολαίων και συμφωνιών που ούτε θέλω να μάθω ούτε με ενδιαφέρει (παρ' όλα αυτά το downloading καλά κρατεί και μετά μη μου το βρίζεις). Το σοκ της εβδομάδας αφορά στο πολυαναμενόμενο κοσμοπολίτικο θρίλερ «Runner Runner» με Μπεν Άφλεκ και Τζάστιν Τιμπερλέικ που πήρε άθλιες κριτικές και επίσης άθλια σχόλια του χασμουρητού από το κοινό, και πήγε κι αυτό στον τάφο (όπως και οι Metallica). Πιο αναλυτικά, για το τριήμερο 5 – 6 Οκτωβρίου, οι 5 πιο δημοφιλείς ταινίες στις Η.Π.Α., ήταν:

    1. GRAVITY: 55,8 εκ. δολάρια (21 σύνολο)
    2. ΒΡΕΧΕΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ 2: 21 εκ. δολάρια (60 σύνολο)
    3. RUNNER RUNNER: 7,71 εκ. δολάρια
    4. PRISONERS: 5,75 εκ. δολάρια (47,9 σύνολο)
    5. RUSH: 4,48 εκ. δολάριά (18,2 σύνολο)

Πηγή: iefimerida



Ενημέρωση: 09-10-2013

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος