Νίκος Φώσκολος The End
Απεβίωσε ένας από τους καλύτερους Έλληνες σεναριογράφους του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ο πολυγραφότατος Νίκος Φώσκολος. Έγινε περισσότερο γνωστός ως δημιουργός της μεγάλης τηλεοπτικής επιτυχίας 'Ο Άγνωστος Πόλεμος» στις αρχές της δεκαετίας του '70 και των σειρών 'Η Λάμψη» και «καλημέρα Ζωή» στη δεκαετία του '90.
Έχει βραβευθεί με το κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1968). Μεταξύ των επιτυχιών του περιλαμβάνονται οι ταινίες «Οι αδίστακτοι», «Πυρετός στην άσφαλτο» και «Κοινωνία ώρα μηδέν», και το εξαιρετικό «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη, που προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (1965). Τέλος εξέχουσα θέση στο έργο του κατέχει η ταινία του 1970 «Υπολοχαγός Νατάσα» με πρωταγωνιστές το πιο διάσημο ζευγάρι του Ελληνικού Κινηματογράφου : Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
Παρ όλο τον αυστηρά εμπορικό προσανατολισμό των έργων του ο Φώσκολος ήταν ένα πραγματικός cineaste. Ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του καλλιτεχνικού έργου που παρήγαγε. Ήταν αυτό που υποστήριζε ο μεγάλος Frank Capra. Ο μοναδικός υπεύθυνος για την καλλιτεχνική όσο και εμπορική αξία των ταινιών του. Πράγμα που ήταν το ζητούμενο τις δεκαετίες του 60 και του 70 με την θορυβώδη τότε άνοδο της Nouvelle Vague και την ταυτόχρονη επανάσταση των σκηνοθετών του κινηματογράφου που προσπαθούσαν να αποτινάξουν από πάνω τους την αδυσώπητη κυριαρχία του παραγωγού και των μεγάλων Studio. Παρ όλη τη χλεύη που εισέπραττε απ το καλλιτεχνικό κατεστημένο κατά την προβολή των τηλεοπτικών του σειρών, λόγω κυρίως του εμφαντικού τρόπου με τον οποίο εκφέρονταν τα δραματικά κείμενα που έγραφε, απέδειξε πως ο ύστατος κριτής των έργων κάθε καλλιτέχνη Το Κοινό ήταν μαζί του και τον υποστήριζε σε κάθε του έργο. Στα εξήντα του μια ηλικία που συνήθως οι σκηνοθέτες αποσύρονται ο Νίκος Φώσκολος ξεκίνησε μια δεύτερη καριέρα, αυτή της ιδιωτικής τηλεόρασης. Τότε ο πρόεδρος του ιδιωτικού καναλιού ΑΝΤ1, Μίνως Κυριακού τον εμπιστεύθηκε και τον υποστήριξε κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Φωσκολος έγραφε δυο καθημερινές τηλεοπτικές σειρές ταυτόχρονα, κατορθώνοντας να είναι και οι δύο πρώτες στις προτιμήσεις του τηλεοπτικού κοινού. Αυτό όχι για μια ή δυο σαιζόν αλλά για 14 χρόνια. Ακατάρριπτα εμπορικά ρεκόρ που δεν υπάρχει περίπτωση να πλησιασθούν ποτέ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος, (στη δεκαετία 1950-1960), στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Ανεξάρτητος Τύπος» κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή αστυνομικού μυθιστορήματος. H ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου» αποτέλεσε το πρώτο του ραδιοφωνικό σήριαλ που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και όταν εκδόθηκε ήταν το μπεστ-σέλερ της εποχής.
Στη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός γράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στον κινηματογράφο όπου και σεναριογράφησε περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ. Το 1971 ασχολήθηκε με επιτυχία με την τηλεόραση, με την ιστορική τηλεοπτική σειρά (δράμα) «Αγνωστος Πόλεμος» που σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ 92% θεαματικότητας, μετά την οποία ακολούθησαν διάφορα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης» κ.ά.
Μετά το 1991 οπότε κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, συγγράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 (1991 - 2005) χρόνια, κάνοντας 3457 επεισόδια στο σύνολο. Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το «Καλημέρα Ζωή» της οποίας η προβολή κράτησε 13 (1993 - 2006) χρόνια κάνοντας 3179 επεισόδια στο σύνολο.
Ενημέρωση: 31-10-2013