ShareThis

Ελλάδα – Γαλλία: 1 - 1 σε... κινηματογραφικές ανταλλαγές

4o Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Παρίσι (16-29 Μαρτίου) και 6o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα (17-24 Μαρτίου) και τη Θεσσαλονίκη (25-31 Μαρτίου).


4o Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Παρίσι


Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Ελληνικό Προξενείο και την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι και με τη συμμετοχή της Ένωσης των Γάλλων Σεναριογράφων-Σκηνοθετών-Παραγωγών (L'ARP), διοργανώνει το 4ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Για τέταρτη χρονιά το παρισινό κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την πρόσφατη δουλειά νέων, αλλά και γνωστών ελλήνων σκηνοθετών και να παρακολουθήσει τις καινούργιες ταινίες τους.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που ξεκίνησε την Τετάρτη 16 Μαρτίου, θα διαρκέσει έως τις 29 Μαρτίου, περιλαμβάνοντας εννέα ταινίες μεγάλου μήκους και πέντε μικρού μήκους της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής. Συγκεκριμένα οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:

Μεγάλου Μήκους

Νύφες του Παντελή Βούλγαρη
Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη
Delivery του Νίκου Παναγιωτόπουλου
Γαμήλια Νάρκη του Δημήτρη Ινδαρέ
Ένα τραγούδι δε φτάνει της Ελισάβετ Χρονοπούλου
Μάτια από Νύχτα του Περικλή Χούρσογλου
Η σκόνη που πέφτει του Τάσου Ψαρά
Ο χαμένος τα παίρνει όλα του Νίκου Νικολαίδη
Ο δρόμος προς τη δύση του Κυριάκου Κατζουράκη


Μικρού Μήκους

Skipper Straad της Ειρήνης Βαχλιώτη
Χαραυγή του Γιάννη Κατσάμπουλα
Παππούς και Γιαγιά του Βαγγέλη Μαδεράκη
Όχι πια ιστορίες αγάπης της Στρατούλας Θεοδωράτου
Black Amour του Βασίλη Γιάτση

Η επίσημη πρεμιέρα έγινε την Τρίτη 15 Μαρτίου με την ταινία Νύφες του Παντελή Βούλγαρη, παρουσία του σκηνοθέτη.

Οι προβολές των ταινιών γίνονται στην αίθουσα "Cinema des Cineastes" που διαχειρίζεται η Societe des Auteurs-Realisateurs-Producteurs (L'ARP) που συνδιοργανώνει το Πανόραμα.



6o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Με πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 32 ταινίες σε τρεις διαφορετικές ενότητες, ξεκινά -φέτος για έκτη συνεχή χρονιά- το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.
Οι προβολές αρχίζουν στην Αθήνα (από 17 ως 24 Μαρτίου), στις αίθουσες Απόλλων, Αττικόν και Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου, για να συνεχιστούν στη Θεσσαλονίκη (από 25 ως 31 Μαρτίου), στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, κ. Μιχάλης Δημόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω, για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ (που επιμελήθηκε ο ίδιος):

"Έγινε προσπάθεια επιλογής ενός, όσο το δυνατόν, αντιπροσωπευτικού δείγματος, άπαιχτων, στην χώρα μας ταινιών, που να αναδεικνύει το εύρος και το βάθος αυτής της κινηματογραφίας. Υπάρχουν ταινίες καθιερωμένων σκηνοθετών, όπως ο Téchiné, o Ozon, ο Berri ή ο Deville, αλλά και νεότερων, σαν τον Desplechin, τον Lifshitz, τον Moutoud ή τον Fonteyne που φέρνουν τον άνεμο της ανανέωσης. Όλες τους καλύπτουν ένα πλατύ θεματικό και αισθητικό φάσμα, από την κωμωδία ως το φιλμ νουάρ, από την πολιτική βιογραφία ως τη σύγχρονη κοινωνική μυθοπλασία, από το ψυχολογικό δράμα ως την «ταινία του δημιουργού». Φέτος, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει και ταινίες της ευρύτερης γαλλοφωνίας. Ανάμεσα τους έχει επιλεγεί και μία ελληνική που βασίζεται στον Παπαδιαμάντη, Η νοσταλγός, της Ελένης Αλεξανδράκη. Μοιάζει να είναι ένα σχήμα οξύμωρο; φυσικά όχι, αφού βασικές αρχές της γαλλοφωνίας είναι οι διαφορετικές πολιτιστικές και εθνολογικές ρίζες και παραδόσεις, οι ποικίλες γλώσσες."

Ο κ. Δημόπουλος επεσήμανε ακόμα ότι:

"Τα τελευταία χρόνια, ο Γαλλικός Κινηματογράφος επανακάμπτει θεαματικά, τόσο από την άποψη της διεθνούς ακτινοβολίας του, όσο και από την άποψη της καλλιτεχνικής του πολυμορφίας και επιρροής. Πέρσι η κινηματογραφική παραγωγή στη Γαλλία ξεπέρασε τις διακόσιες ταινίες. Η ποσότητα της παραγωγής, η ποιότητα αλλά, κυρίως, η ποικιλία του σημερινού Γαλλικού κινηματογράφου επέτρεψαν στον Jean-Michel Frodon των Cahiers du cinéma να ισχυριστεί, ίσως λίγο αυτάρεσκα, ίσως περισσότερο βιαστικά, πως αυτός ο κινηματογράφος «είναι ο καλύτερος του κόσμου».
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου φιλοδοξεί και ελπίζει να αναδείξει τις πολλές, διαφορετικές και ποικιλόμορφες τάσεις του Γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου. Και το ελληνικό κοινό έχει ακόμα μια χρονιά την ευκαιρία να γνωρίσει την δυναμική και την σταθερή τροχιά ανάπτυξης μιας κινηματογραφίας που βάζει πάλι στο παιχνίδι την αντίληψη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου".


Με τη σειρά μας, να επιμείνουμε σ’ αυτή την τελευταία φράση του κ. Δημόπουλου, τόσο γιατί συνοψίζει το αγωνιώδες αίτημα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, όσο και γιατί αποτελεί καλό παράδειγμα για τους "κατέχοντες τα κλειδιά" στη χώρα μας, τη στιγμή που το ελληνικό σινεμά δεν αγωνίζεται μόνο να αποδείξει τη δυναμική του, αλλά πρωτίστως, να υπάρξει.



Οι ταινίες του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με την ταινία του Michel Deville, Un fil à la patte (Η τέχνη του να χωρίζεις, με τους Emmanuel Beart, Charles Berling, Dominique Blanc, Mathieu Demy, Julie Depardieu, Sara Forestier), διασκευή θεατρικού έργου του Φεϊντώ.

Η ενότητα Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει 16 ανέκδοτες γαλλόφωνες παραγωγές του 2004, κυρίως από γνωστούς και καταξιωμένους σκηνοθέτες. Να επισημάνουμε εδώ τις Επιλεγμένες στιγμές από τις Ιστορίες του κινηματογράφου, ταινία-φιλοσοφικό δοκίμιο του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, αλλά και την Νοσταλγό, της Ελένης Αλεξανδράκη (ταινία βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη), που αποτελεί και την μόνη ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οι ταινίες αναλυτικά:

Un fil à la patte του Michel Deville
5 X 2 του François Ozon
Les temps qui changent του André Téchiné
Roi et reines του Arnaud Desplechin
Comme une image του Agnès Jaoui
36, Quai des Orfèvres του Olivier Marchal
L'un reste, l'autre part του Claude Berri
La femme de Gilles του Frédéric Fonteyne
Le Grand voyage του Ismaël Ferroukhi
Wild side του Sebastien Lifshitz
Violences des échanges en milieu tempéré του Jean-Marc Moutout
Dans les champs de bataille του Danielle Arbid
Moments choisis des histoires du cinéma του Jean-Luc Godard
La femme qui avait le mal du pays της Ελένης Αλεξανδράκη
Le Promeneur du champs de mars του Robert Guediguian
La Grande séduction του Jean-François Pouliot


Η δεύτερη ενότητα με τίτλο Ταινίες για νέους περιλαμβάνει σχολικές προβολές και συζητήσεις γύρω από (3) επιλεγμένες ταινίες:

L'île de Black Mor του Jean-François Laguionie (κινουμ. σχέδιο)
Genesis των Marie Perennou και Claude Nuridsany
Deux Frères των Guy Pearce, Jean-Claude Dreyfus, και Philippine Leroy-Beaulieu


Τέλος, σε μια νέα ενότητα με τίτλο Μαγικές Στιγμές του Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, εντάσσονται 12 ταινίες, από τον ευρύτερο χώρο της γαλλοφωνίας και κυρίως από χώρες που ο κινηματογράφος τους σπάνια προβάλλεται στην Ελλάδα (όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Σενεγάλη, η Μαυριτανία, το Μάλι, η Μπουργκίνα Φάσσο, η Δημοκρατία του Κονγκό, ο Λίβανος, η Καμπότζη κ.ά.). Οι ταινίες αναλυτικά:

Satin Rouge του Raja Amari (Τυνησία)
Viva ladjerie του Nadir Mokneche (Αλγερία)
Hyènes του Djibril Diop Mambety (Σενεγάλη)
Yaaba του Idrissa Ouédraogo (Μπουρκίνα Φάσσο)
En attendant le bonheur του Abderrahmane Sissako (Μαυριτανία)
Guimba, un tyran, une époque του Cheick Oumar Sissoko (Μάλι)
Macadam Tribu του José Laplaine (Δημοκρατία του Κογκό)
Les gens de la rizière του Rithy Panh (Καμπότζη)
Le cerf-volant του Randa Chahal-Sabbag (Λίβανος)
Ma vie en rose του Alain Berliner (Βέλγιο)
Le déclin de l'empire américain του Denys Arcand (Καναδάς)
Niki et Flo του Lucian Pintilie


Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την απονομή τριών Βραβείων: Καλύτερης Γαλλόφωνης Ταινίας, Βραβείου Νέων (από επιτροπή νέων γαλλόφωνων ελλήνων) και Βραβείο Κοινού. Φέτος, για πρώτη φορά, θα απονεμηθεί και Βραβείο από τον Δήμο Αθηναίων, καθώς το Φεστιβάλ βρίσκεται πλέον υπό την αιγίδα του.


Δείτε ακόμα: περισσότερα για το πρόγραμμα, τις ταινίες και τους δημιουργούς (γαλλικά)




Πηγές για τα στοιχεία:
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, news.pathfinder.gr, e-go.gr.

Επιμέλεια, επισημάνσεις δικές μας.




Ενημέρωση: 19-03-2005

CLUB