ShareThis

7ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο

Σε μια περίοδο όπου σε διεθνές επίπεδο ο θεσμός των ανεξάρτητων εναλλακτικών φεστιβάλ κατακτά όλο και περισσότερο κοινό, στην Ελλάδα συνεχίζεται (και μάλλον δικαιώνεται) για 7η χρονιά, μια καινοτόμα πρωτοβουλία για μια διαφορετική κινηματογραφική γιορτή.

7ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών
Αθήνα, 25/9 ως 1/10/2005

Έχοντας συμπληρώσει έξι συνεχή χρόνια δημιουργικής πορείας στη Θεσσαλονίκη, το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο, μεταφέρθηκε πλέον στην Αθήνα –όχι μόνο η έδρα του αλλά και όλες οι εκδηλώσεις του. Κι αυτό γιατί, παρά τη θέληση και τις προσπάθειες των ιδρυτών και δημιουργών του, υπήρξαν σοβαρές αδυναμίες και προβλήματα για να συνεχιστεί στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, χάρη στη βασανιστική επιμονή του Παναγιώτη Χιονίδη (καλλιτεχνικού διευθυντή του Πανοράματος και σωφρονιστικού υπαλλήλου Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού) αλλά και την εθελοντική εργασία ανθρώπων του κινηματογράφου, με στόχο τη συνέχιση «ενός ονείρου της ελευθερίας της τέχνης», το 7ο Πανόραμα θα πραγματοποιηθεί και φέτος.

Πρόκειται για ένα πανόραμα κινηματογράφου χωρίς προκριματική επιτροπή, χωρίς ανταγωνισμούς, που φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα μωσαϊκό από εικόνες και ήχους που ευνοούν τη διαφορετικότητα και την πολυσυλλεκτικότητα.
Καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, φωτογράφοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες καλούνται να καταθέσουν τα έργα τους. Νέα φαινόμενα, τάσεις, εμπειρίες που δοκιμάζονται, σ’ ένα μεγάλο ανοιχτό εργαστήρι εικονοπλασίας. Η τέχνη, η βιομηχανία του θεάματος, η ψυχαγωγία, συνισταμένες που συγκλίνουν ή αποκλίνουν.
Το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών διαπραγματεύεται έννοιες που συχνά αμφισβητούνται στο κινηματογραφικό τοπίο: πολυφωνία και πλουραλισμό, εξωστρέφεια, ισορροπία και ποιότητα -ιδιότητες που συμβάλλουν στην προβολή μιας αληθινά διαφορετικής σύγχρονης ταυτότητας.

Ενδιαφέρουσες αναμένονται και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα συνοδεύσουν το Πανόραμα: ψηφιακές εκθέσεις φωτογραφίας, καθώς και οι βραβευμένες φωτογραφίες του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας FOTO ART MAGAZINE.

Το περσινό Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών -όπου προβλήθηκαν 203 ταινίες από 46 χώρες- απέδειξε πως μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος πολιτισμών και παρουσίασης νέων τάσεων στην 7η τέχνη, σε μια περίοδο όπου σε διεθνές επίπεδο ο θεσμός των ανεξάρτητων εναλλακτικών φεστιβάλ κατακτά όλο και περισσότερο κοινό.

Όπως καταλήγει στο σημείωμα της η Οργανωτική Επιτροπή «το 7ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών πραγματοποιείται στην Αθήνα, με σκοπό να προτείνει μια εναλλακτική πρόταση, για την επιστροφή στον θεσμό ενός φεστιβάλ που δεν καθοδηγείται, αλλά γιορτάζει την ανανέωση του κινηματογραφικού τοπίου ώστε να μας δώσει τη χαρά να ονειρευτούμε ξανά μαζί το δικό μας πανόραμα, στη δική μας σκοτεινή αίθουσα με πρωταγωνιστές όλους εσάς…»


Πληροφορίες-επαφή

Στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Πανοράματος υπάρχουν πληροφορίες για την ιστορία του, τη νέα οργανωτική επιτροπή, παλαιότερα προγράμματα και βραβευμένες ταινίες, φόρμα συμμετοχής για τους σκηνοθέτες και πολλά άλλα.

Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών
Φιλαρέτου 122, Καλλιθέα 176 76
τηλ. 210-9594931, fax. 210-9594936
website: www.independent.gr
e-mail: info@independent.gr  

Καλλιτεχνικός υπεύθυνος: Παναγιώτης Χιονίδης (τηλ. 6932-766373)





Πηγή για τα στοιχεία:
Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο

Επιμέλεια-επισημάνσεις δικές μας.



Ενημέρωση: 19-03-2005

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος