ShareThis

28ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: 18 με 24/9/2005

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε την Κυριακή 18, για να διαρκέσει ως τις 24 Σεπτεμβρίου. Καλή επιτυχία λοιπόν, στο 28ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, τα δυο αναπόσπαστα τμήματα του καταξιωμένου κινηματογραφικού θεσμού της Δράμας.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ


70 ταινίες μετέχουν φέτος στο Ελληνικό Πρόγραμμα του 28ου Φεστιβάλ Δράμας (12 στο Πληροφοριακό, 4 σε άλλο αφιέρωμα και 54 σε διάφορες κατηγορίες του Διαγωνιστικού), ενώ 4 από αυτές συμμετέχουν και στο 11ο Διεθνές Διαγωνιστικό, που απαρτίζεται από 79 ταινίες. Μαζί με τις παράλληλες προβολές, "διακόσιες ταινίες από 48 χώρες, απ' όλες τις ηπείρους συνθέτουν ένα ευρύ πρόγραμμα και προσφέρουν τη μοναδική δυνατότητα στον θεατή να παρακολουθήσει το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παγκόσμιας παραγωγής" αναφέρει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος στον χαιρετισμό του.

Ακόμα, για να δώσει το στίγμα της φετινής διοργάνωσης, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι "είναι ο καιρός για την συνένωση διάσπαρτων δραστηριοτήτων και τη συνεργασία των κινηματογραφικών και άλλων δυνάμεων της χώρας μας. Το Φεστιβάλ Δράμας εισήλθε ακέραιο στο καινούργιο κινηματογραφικό τοπίο. Ωστόσο η ποιότητα των ελληνικών ταινιών μας ανεβάζει τον πήχη, μας θέτει καινούργιους, υψηλότερους στόχους."
Παράλληλα ο Δήμαρχος Δράμας, Θωμάς Μαργαρίτης, επισημαίνει στον δικό του χαιρετισμό ότι "οι μικρομηκάδες, τούτες τις ημέρες δίνουν το ραντεβού τους στη Δράμα, σε ένα γεγονός που αποτελεί το πιο σπουδαίο φυτώριο των δημιουργών της κινηματογραφικής τέχνης στον τόπο μας και αποδεικνύουν πως με ευφυείς χειρισμούς και πρωτοτυπία στις ιδέες, μπορεί να επιτευχθεί η απαιτούμενη μαγεία που αρμόζει στο να προσφέρει ο κινηματογράφος και η φρεσκάδα της προσωπικής ματιάς."


Μια και μιλάμε για φυτώρια ωστόσο, θα θέλαμε με τη σειρά μας να συμπληρώσουμε πως ο κινηματογράφος, σήμερα περισσότερο από ποτέ, αποδεικνύεται έργο ομαδικό και όχι υπόθεση ενός και μόνο δημιουργού. Κάτι που, όπως τουλάχιστον δείχνουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα οι ελάχιστες συμμετοχές επαγγελματιών σεναριογράφων και στις ταινίες μικρού μήκους, δυστυχώς ακόμα δεν έχει δικαιωθεί. Ελπίζουμε στο μέλλον.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ανάμεσα σε παλαιότερους και νέους δημιουργούς που συμμετέχουν με ταινίες στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 28ου Φεστιβάλ Δράμας, είναι ο σεναριογράφος και Πρόεδρος της ΕΣΕ, Αλέξανδρος Κακαβάς (με τις πρόσθετες ιδιότητες του σκηνοθέτη και παραγωγού), με την ταινία του Η υπόσχεση και ο συνάδελφος και μέλος της ΕΣΕ, Παναγιώτης Ιωσηφέλης, που υπογράφει το σενάριο στις ταινίες Δε Κατ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεχαγιά και Προστασία, σε σκηνοθεσία Χρήστου Νικολέρη.


Οι επιτροπές του Φεστιβάλ

Την Κριτική Επιτροπή του 28ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας απαρτίζουν οι:

Πρόεδρος
Παντελής Βούλγαρης, Σκηνοθέτης

Μέλη
Τάσος Αλεξάκης, Διευθυντής φωτογραφίας, Πρόεδρος ΕΤΕΚΤ ΟΤ
Διονύσης Σαμιώτης, Παραγωγός Κινηματογράφου
Πέτρος Τατσόπουλος, Συγγραφέας, μέλος της ΕΣΕ
Γιώργος Χρυσοβιτσάνος, Σεναριογράφος και μέλος της ΕΣΕ, Κριτικός Κινηματογράφου


Την Κριτική Επιτροπή του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αποτελούν οι:

Πρόεδρος
Mιlan Vlajcic, Κριτικός Κιν/φου–Μέλος της Fipresci (Σερβία-Μαυροβούνιο)

Μέλη
Vadim Khrapatsev, Μουσικοσυνθέτης (Ουκρανία)
Francis Gavelle, Συντονιστής Semaine de la Critique–Cannes (Γαλλία)
Victor Asliuk, Βραβευμένος δις με Grand Prix Φεστιβάλ Δράμας–Μέλος της EFA (Λευκορωσία)
Χριστίνα Κάλλας–Καλογεροπούλου, Σεναριογράφος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου (Ελλάδα)


Εργαστήριο Σεναρίου του Φεστιβάλ Δράμας και της ΕΣΕ

Με σκοπό τη συμβολή στην βελτίωση και την εξέλιξη του σεναρίου της ταινίας μικρού μήκους στη χώρα μας, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος διοργανώνουν Διήμερο Εργαστήριο Σεναρίου με θέμα: Ανάλυση σεναρίου ταινίας μικρού μήκους.
Tο εργαστήριο συντονίζει o σεναριογράφος-δάσκαλος σεναρίου και μέλος της ΕΣΕ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής προτάσεων σεναρίου, η Κριτική Επιτροπή που απαρτιζόταν από τους Πέτρο Τατσόπουλο, Γιώργο Χρυσοβιτσιάνο και Διονύση Σαμιώτη, επέλεξε το σενάριο του Γιώργου Ζώη με τίτλο Μικρόκοσμος.
Αφού ολοκληρωθεί το εργαστήριο, το τελικό σενάριο θα κατατεθεί από παραγωγό του ΣΑΠΟΕ στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2005 (10:30–13:30). Η δε παρακολούθηση θα είναι ελεύθερη για τους ακροατές που έχουν δηλώσει συμμετοχή.


Άλλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Master Class με τον Παντελή Βούλγαρη με τίτλο: "Η Τέχνη θέλει θύματα, αρκεί να μην είμαστε εμείς / Σχόλια–Παρατηρήσεις–Μικρές Λεπτομέρειες από την κινηματογραφική μου ζωή".
Τετάρτη 21/9/2005 και ώρα 10:30, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Αίθρια λογοτεχνικά μεσημέρια: Κάθε μεσημέρι στις 12:30, στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ, θα παρουσιάζονται έλληνες συγγραφείς (όπως οι Πέτρος Τατσόπουλος, Παύλος Κάγιος, Φαίδων Πατρικαλάκης, Γιώργος Κασαπίδης και άλλοι).




Πηγές για τα στοιχεία: Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ΕΣΕ.
Επισημάνσεις και επιμέλεια κειμένου, δικές μας.



Ενημέρωση: 22-09-2005

CLUB