ShareThis

Για τον Ασημάκη Γιαλαμά

Σε ηλικία 95 χρόνων, έφυγε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και αγωνιστής, Ασημάκης Γιαλαμάς.
Ανήκε σε μια γενιά που έζησε πολλά και έχασε πολλά –ίσως γι’ αυτό γνώριζε πώς να τα δημιουργήσει ξανά και να τα προσφέρει πολλαπλάσια.
Πλήρης ημερών. Καλό του ταξίδι.


Από την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Ο Ασημάκης Γιαλαμάς γεννήθηκε το 1909 σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Μεσσηνίας, την Άνω Μέλπεια. Τελείωσε το Γυμνάσιο στον Μελιγαλά και ήρθε στην Αθήνα όπου γράφτηκε στη Νομική Σχολή, αλλά δεν παρακολούθησε τις σπουδές, γιατί δεν είχε καμία οικονομική στήριξη. Εργάστηκε από την εφηβική του ηλικία, αρχίζοντας από εφημερίδες και περιοδικά. Ξεκίνησε ως ρεπόρτερ στην εφημερίδα «Ακρόπολις» και έπειτα ως χρονογράφος στις εφημερίδες «Εσπερινή» και «Ελληνική». Διετέλεσε βοηθός αρχισυντάκτη στην εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυξ» και ακολούθως εργάστηκε ως χρονογράφος και ως σατιρικός στιχουργός στις εφημερίδες «Βραδυνή», «Ελεύθερη Ελλάδα», «Δημοκρατική», «Δημοκρατικός», «Αλλαγή» και «Αυγή». Ακόμη έδινε συνεργασίες του στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης».
Το 1940 πρωτοασχολήθηκε με το θέατρο. Τότε, με την κήρυξη του ελληνοιταλικού πολέμου, ο Γιαλαμάς, ο Γιώργος Οικονομίδης και ο Γιώργος Θίσβιος σχημάτισαν συγγραφική ομάδα και έδωσαν στο θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη την επιθεώρηση «Πολεμικές καντρίλιες». Ο Γιαλαμάς συνέχισε μόνος του τη συνεργασία του με την Κατερίνα, η οποία μετά την Απελευθέρωση ανέβασε το έργο του «Φαύλος κύκλος» αποτελούμενο από μια σειρά σκετς καθώς και το έργο του πρόζας «Η κυρία Εισαγγελεύς». Την ίδια εποχή ανέβηκε στο θέατρο Κοτοπούλη το έργο του «Ελληνική Εποποιία» με τον Βασίλη Λογοθετίδη και η επιθεώρηση «Γιούπι, γιούπι», που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Στη συνέχεια, και ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με εφημερίδες και περιοδικά, συνέχισε να γράφει για το θέατρο, και μόνος του, αλλά συχνότερα με συνεργάτες. Μαζί με τον αείμνηστο συνεργάτη του Κώστα Πρετεντέρη έγραψε περί τις είκοσι κωμωδίες, από τις οποίες οι περισσότερες έγιναν κινηματογραφικές ταινίες.
Τα τελευταία χρόνια ο Γιαλαμάς εργάστηκε μόνος του στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Η θεατρική του παραγωγή είναι μεγάλη. Στον κινηματογράφο έδωσε το σενάριο της ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» που βραβεύτηκε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Στο συγγραφικό του έργο ο Ασημάκης Γιαλαμάς έχει εκδώσει τρία βιβλία. Το ένα με τον τίτλο «Ε, κάτι κάναμε κι εμείς», που είναι αναμνήσεις από την Κατοχή και την μετέπειτα εθνική περιπέτεια και άλλα δύο με τίτλους: «Οι διπλανοί μας άνθρωποι» και «Διηγώντας τα να κλαις και να γελάς» -σειρές διηγημάτων που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια μιας πεντηκονταετίας περίπου και δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά.
Ο Ασημάκης Γιαλαμάς ήταν μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, όπου διετέλεσε και Πρόεδρος καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44.



Ενημέρωση: 07-11-2004

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος