ShareThis

Οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2005

Ανακοινώθηκαν στις 13 Δεκεμβρίου από την Hollywood Foreign Press Association (HFPA) οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2005 (Golden Globe Awards).

Στην κορυφή της λίστας που περιλαμβάνει υποψηφιότητες τόσο για τις κινηματογραφικές όσο και για τις τηλεοπτικές παραγωγές, ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία της κωμωδίας του Alexander Payne (γνωστού μας και από τη συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), Sideways.
Θυμίζουμε πως η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού δημιουργού του Citizen Ruth, είχε κερδίσει το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο 37ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που μάλλον του έφερε ...γούρι καθώς η συνέχεια έμελλε να΄ναι λαμπρή.
Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, Election (που έγραψε με τον μόνιμο συνεργάτη του Jim Taylor, συν-σεναριογράφο σε όλα του τα φιλμ) εκτός από το βραβείο σεναρίου της Ένωσης Κριτικών της Νέας Υόρκης και των 52ων Eτήσιων Bραβείων του Writers Guild of America, πήρε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου στα Independent Spirit Awards και ήταν υποψήφια για ΄Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου. Ενώ το Σχετικά με τον Σμιτ (About Schmidt) που ακολούθησε, με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον και την Κάθυ Μπέιτς, έλαβε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου 2003.
Η βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Rex Pickett φετινή, τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του (με διευθυντή φωτογραφίας τον εξαιρετικό Φαίδωνα Παπαμιχαήλ junior) που προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο 45ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνει 7 υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2005. Ανάμεσα σ΄αυτές κι από μία στην κατηγορία σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης κωμωδίας/μιούζικαλ, ενώ στην κατηγορία καλύτερης δραματικής ταινίας κυριαρχεί το σκηνοθετημένο απ΄τον Μάρτιν Σκορτσέζε βιογραφικό έπος του Howard Hughes, Aviator, που συγκεντρώνει 6 υποψηφιότητες. Εκτός από τις δύο αυτές ταινίες που έχουν υποψηφιότητα και για τα βραβεία σεναρίου (ο Alexander Payne με τον Jim Taylor για την πρώτη κι ο John Logan αντιστοίχως για τη δεύτερη) υποψήφιοι είναι και οι σεναριογράφοι Charlie Kaufman για το Eternal Sunshine Of The Spotless Mind, David Magee για το Finding Neverland και Patrick Marber για το Closer. Στις κατηγορίες των τηλεοπτικών προγραμμάτων τις περισσότερες υποψηφιότητες συγκεντρώνει το Desperate Housewives (5 υποψηφιότητες) ενώ το The Sopranos και η τηλεταινία The Life and Death of Peter Sellers με 4 υποψηφιότητες ακολουθούν. Η 62η απονομή των Golden Globe Awards θα γίνει στις 16 Ιανουαρίου του 2005 στο Beverly Hilton και το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς που θα παραλάβει το βραβείο Cecil B.De Mille θα είναι ο ηθοποιός Robin Williams που έχει ήδη στο ενεργητικό του 11 υποψηφιότητες και 5 νίκες στις Χρυσές Σφαίρες.

Δείτε ακόμα, όλες τις υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2005.




Πηγές για όλα τα στοιχεία:

Hollywood Foreign Press Association, Αρχείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Πρώτο Πλάνο αρ. φύλλου 155 & 158, Fox Searchlight Pictures, Internet Encyclopedia of Cinematographers, αρχείο του Writers Guild of America, Nebraska On Film (απ' όπου και η φωτογραφία του A. Payne).

Η επιλογή του υλικού και οι επισημάνσεις δικές μας.
Κείμενο-επιμέλεια: Νίκος Απειρανθίτης

Ενημέρωση: 17-12-2004

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος