ShareThis

Σύγκληση Διασωματειακής του οπτικοακουστικού τομέα

Με θέμα την παρατεινόμενη απραξία της κυβέρνησης στα κινηματογραφικά πράγματα και την -εξ αυτής, σταδιακή διάλυση των υπαρχόντων θεσμών και μηχανισμών, πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου, στα γραφεία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, σύσκεψη εκπροσώπων των σωματείων και ενώσεων του οπτικοακουστικού χώρου.

Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων των συμμετασχόντων, ήταν η αγωνία για το μέλλον της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, που φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς και το ακατανόητο της «πολιτικής» του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως τουλάχιστον αυτό εκφράστηκε σε εκπροσώπους σωματείων με τους οποίους συνομίλησε πρόσφατα ο υφυπουργός κ. Τατούλης, προκαλώντας τη σφοδρότατη αντίδρασή τους (δείτε σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών). Το ίδιο ακατανόητη μοιάζει και η επιστροφή πλεονάσματος ύψους 14 εκατ. ευρώ, τα οποία επεστράφησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών (δείτε σχετικό άρθρο), όταν τα ταμεία του Κέντρου Κινηματογράφου αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις του απέναντι στις ταινίες που έχει εγκρίνει προς χρηματοδότηση τα τελευταία δύο χρόνια.

Η σύσκεψη (με την παρουσία εκπροσώπων του ΣΕΗ, της ΕΕΣ, του ΣΑΠΟΕ, της ΕΣΕ, της ΠΕΚΚ, της ΕΔΙΚΤΕ, του σωματείου "μικρό", της ΠΟΘΑ και της ΠΟΣΠΕΡΤ) κατέληξε στην έκδοση κοινού ψηφίσματος και τη δέσμευση των σωματείων σε ανάληψη δράσης.

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος συμμετέχει στους προβληματισμούς και την αγωνία του κινηματογραφικού κόσμου, πιστεύοντας ότι μόνο η συστράτευση του μπορεί να φέρει αποτελέσματα στις παρούσες συνθήκες, ενώ παράλληλα αναρωτιέται: το γεγονός ότι ο κ. Τατούλης δεν καλεί στις συνομιλίες που διατυμπανίζει ότι κάνει με τους εμπλεκόμενους φορείς, την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, είναι άραγε δείγμα άγνοιας του χώρου και των φορέων που το εκπροσωπούν, ή μήπως πολύ απλά σημαίνει ότι σε αυτό το «βιομηχανικό προϊόν» που οραματίζεται ο κ. υφυπουργός, το σενάριο κι οι σεναριογράφοι είναι εντελώς περιττοί;

Εν αναμονή εξελίξεων (και απαντήσεων) λοιπόν…


Δείτε ακόμα σχετικά:
-Το ψήφισμα των σωματείων του οπτικοακουστικού τομέα.
-Το editorial Ιανουαρίου 2005 που υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, Γιώργος Μακρής.



Πηγές για τα στοιχεία:
Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ανακοίνωση 5.1.2005), News.In.gr.

Κείμενο, επισημάνσεις, επιμέλεια: ΕΣΕ


Ενημέρωση: 24-01-2005

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος