ShareThis

7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: 1-10/4/2005

Εν μέσω εξελίξεων στους κρατικούς φορείς κινηματογραφίας και νέου θεσμικού πλαισίου περί τα οπτικοακουστικά, ανοίγουν οι πύλες του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα.



"Μια χώρα χωρίς ντοκυμαντέρ είναι σαν μια οικογένεια χωρίς φωτογραφικό λεύκωμα..."
(Patricio Guzman, χιλιανός ντοκιμαντερίστας)



 
Μετανάστευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Με κεντρικό θεματικό άξονα τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ξεκινά την Παρασκευή, 1 Απριλίου το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, για να διαρκέσει μέχρι τις 10 Απριλίου.


Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ απαρτίζουν οι παρακάτω ενότητες:

-Μικρές Αφηγήσεις: μικρές προσωπικές αφηγήσεις στο μεγαλείο της καθημερινότητας (14 ταινίες)
-Όψεις του Κόσμου: σύγχρονα θέματα, κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου (19 ταινίες)
-Κοινωνία και Περιβάλλον: το περιβάλλον, τα προβλήματα του και οι κοινωνικές του προεκτάσεις (11 ταινίες)
-Πορτραίτα - Ανθρώπινες Διαδρομές: ο άνθρωπος κυρίαρχο στοιχείο της αφήγησης (13 ταινίες)
-Αργά τη Νύχτα: μουσικά ντοκιμαντέρ και "ενήλικα" θέματα σε μεταμεσονύκτιες προβολές (5 ταινίες)


Το ελληνικό πρόγραμμα

Παράλληλα με τις κεντρικές ενότητες, το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στηρίζει και προβάλλει την ελληνική παραγωγή μέσα από το Ελληνικό Πανόραμα –μια επιλογή από ντοκιμαντέρ της πρόσφατης εγχώριας παραγωγής- που χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες:

-Ελληνικό Πανόραμα (11 ταινίες)
-Ολυμπιακοί Αγώνες (4 ταινίες)
-Δραματοποιημένα Ντοκιμαντέρ και Δοκίμια (6 ταινίες)
-Ειδικές Προβολές (7 ταινίες)

Στις παραπάνω ενότητες φιλοξενούνται μεταξύ άλλων ταινίες των Νίκου Αλευρά, Αμαλίας Ζέπου, Σταύρου Ιωάννου, Γιώργου Κολόζη, Βασίλη Μαζωμένου, Αννέτας Παπαθανασίου, Χρόνη Πεχλιβανίδη, Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, Τάσου Ψαρρά κ.ά.


Βραβεία – Κριτική Επιτροπή

Όπως είναι καθιερωμένο κάθε χρόνο, πρόκειται να απονεμηθεί το βραβείο FIPRESCI από την Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου σε μία ελληνική και μία ξένη ταινία. Τη φετινή Kριτική Επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζουν οι:

Antti Selkokari -Φινλανδία, πρόεδρος
Maya Irina Mckechneay -Αυστρία, Angelika Kettelhack -Γερμανία
Viliam Jablonicky -Σλοβακία, Δημοσθένης Ξιφιλίνος -Ελλάδα


Αφιερώματα – Παράλληλες Εκδηλώσεις 

Έχουν προγραμματιστεί τα παρακάτω αφιερώματα:

-Θέμα: Μετανάστευση – Πρόσφυγες (με 7 ταινίες)
-Στο Επίκεντρο: The Human Right Watch (με 5 ταινίες)
Μια επιλογή από το πρόσφατο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που πραγματοποιεί η Οργάνωση Human Rights Watch, με στόχο να παρουσιάσει το αντικείμενο και το έργο της σε αυτό, αλλά κυρίως, να εγείρει θέματα πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βάναυση καταπάτηση τους ανά τον κόσμο
-Εθνογραφικός Κινηματογράφος: Στη μνήμη του Ζαν Ρους (με 5 ταινίες)
Ενότητα εθνογραφικών ταινιών αφιερωμένη στον σημαντικότερο εκπρόσωπο του είδους, τον γάλλο ανθρωπολόγο και ντοκιμαντερίστα Jean Rouch (που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα στη Νιγηρία, τον Φεβρουάριο του 2004)
-Ολοκαύτωμα-Άουσβιτς: 60 Χρόνια Εφιάλτης (συλλογή από 5 ταινίες)
Αφιέρωμα-στοχασμός στη μνήμη όσων χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη μεγαλύτερη σφαγή του 20ου αιώνα
-Pirjo Honkasalo Spotlight
Αφιέρωμα στην πολυβραβευμένη φινλανδή σκηνοθέτιδα, που το έργο της εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια επιλογή 4 από τα ντοκιμαντέρ της θα συνδυαστεί με διάλεξη της (την Πέμπτη 7 Απριλίου) και έκδοση μονογραφίας
-Pierre Perrault Tribute


Ακόμα, σε συνάρτηση με το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ, την Τρίτη 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα Μετανάστευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα, εστιάζοντας στα δικαιώματα των μετατοπισμένων πληθυσμών, μια από τις πιο σύνθετες και δισεπίλυτες πτυχές της παγκοσμιοποίησης.
Μια ομάδα ανθρώπων, αποτελούμενη από ερευνητές, εκπροσώπους διεθνών και μη κυβερνητικών οργανισμών, δημοσιογράφους αλλά και σκηνοθέτες θα αποτελέσει το πάνελ των εισηγητών που θα συντονίσει ο γνωστός συνταγματολόγος, Αντώνης Μανιτάκης.


Pitching Forum 2005 και 7η Διεθνής Αγορά Ντοκιμαντέρ

"Χώρα χωρίς ντοκυμαντέρ...οικογένεια χωρίς λεύκωμα" -λέει ο Patricio Guzman. Ναι, σωστά, αλλά και ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε, ωστόσο δεν προβάλλεται πουθενά, τι είναι; Σ' αυτό το πρόβλημα υπάρχουν λιγώτερο "ποιητικές", αλλά αναγκαίες απαντήσεις:

Για έβδομη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από τις 6 έως τις 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το Pitching Forum 2005, που διοργανώνει το Eυρωπαϊκό Δίκτυο Nτοκιμαντέρ (European Documentary Network / EDN) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ένα «διεθνές ραντεβού» με τη συμμετοχή χωρών από όλη την Eυρώπη, που δίνει την ευκαιρία στους έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.

Ακόμα, η Διεθνής Aγορά Nτοκιμαντέρ διοργανώνεται φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά από το Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την ΕΡΤ ΑΕ. 
Συμμετοχή έχουν ήδη δηλώσει 37 ξένοι αγοραστές, από 35 κανάλια και από 22 χώρες του κόσμου, ενώ η Bιντεοθήκη φιλοξενεί 411 ντοκιμαντέρ (125 από αυτά συμμετέχουν στο επίσημο τμήμα της διοργάνωσης, ενώ τα υπόλοιπα 286 παρουσιάζονται αποκλειστικά και μόνο στην αγορά).
Oι ελληνικές παραγωγές που συμμετέχουν αυτή τη χρονιά είναι 100 (παραγωγές ανεξάρτητες, ή της ΕΡΤ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ 3).




Πηγές για τα στοιχεία:

7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Human Rights Watch, European Documentary Network

Επιμέλεια-επισημάνσεις: Δημήτρης Βάκης




Ενημέρωση: 01-04-2005

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος