ShareThis

Για τον Θάνο Λειβαδίτη

Σε ηλικία 71 ετών, πέθανε την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, στη Γενική Κλινική Αθηνών, ο ηθοποιός και σεναριογράφος Θάνος Λειβαδίτης.
Από τους πιο σεμνούς και αθόρυβους καλλιτέχνες και από θεατρικό κύτταρο –τον πατέρα του, Αλέκο Λειβαδίτη που υπήρξε γνωστός ηθοποιός- ο Θάνος Λειβαδίτης γεννήθηκε το 1934 στη Λαμία.
Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου της Αθήνας, στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη.

Το 1959 τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ μαθητής της Σχολής ακόμα, το 1958, είχε πρωτοεμφανιστεί στο έργο του Άγγελου Τερζάκη, Νύχτα στη Μεσόγειο.
Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε μέχρι το 1972, ερμηνεύοντας πολλούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς (Κατίνα ΠαξινούΑλέξη Μινωτή, ΚυβέληΧριστόφορο ΝέζερΣτέλιο ΒόκοβιτΘάνο ΚωτσόπουλοΔημήτρη ΧορνΆννα ΣυνοδινούΕλένη ΧατζηαργύρηΑντιγόνη Βαλάκου και άλλους).
Το 1959 ερμήνευσε τον Βαλέριο στον Φιλάργυρο του Μολιέρου και ακολούθησε ο ρόλος του Αίμωνα στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, του Νεοπτόλεμου στον Φιλοκτήτη, του Μάλκολμ στον Μάκβεθ του Σαίξπηρ, του αγγελιαφόρου στον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, του Μενοικέα στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, κ.ά.
Είχε συμμετάσχει σε πολλά διεθνή θεατρικά φεστιβάλ, όπως στο Teatre de Nations του Παρισιού το 1962 και στο World Theater Season του Λονδίνου το 1966.

Παράλληλα, έγραψε 30 σενάρια για τον κινηματογράφο και πρωταγωνίστησε σε 24 ελληνικές ταινίες.
Η τηλεοπτική του καριέρα άρχισε το 1974 με τη μεγάλη, τότε, επιτυχία Οι Δίκαιοι, μια σειρά που επί 3 χρόνια κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.
Ακολούθησαν Οι Αξιόπιστοι το 1981, Οι Ιερόσυλοι το 1983 (που τιμήθηκε με το Κορφιάτικο Βραβείο Σεναρίου το 1984), Η Βεντέτα το 1987, Η Έκτη Εντολή το 1980, Η Δίκη το 1991 και Η Οργή των Θεών το 1994.

Σεναριογράφος και πρωταγωνιστής στους τηλεοπτικούς ρόλους του δικηγόρου Άγγελου Καρνέζη, του δημοσιογράφου Άρη Μαρτέλη, ή του απλού πολίτη, που μετατρέπεται σε ντετέκτιβ για να συμβάλει στην απονομή της δικαιοσύνης, «πολλά υποσχόμενος νέος» και «καλό παιδί» του ελληνικού κινηματογράφου, θεατρικός ηθοποιός σε έργα κλασικού ρεπερτορίου (από Λόρκα και Πιραντέλο έως Σαίξπηρ, Σοφοκλή και Eυριπίδη), ο Θάνος Λειβαδίτης αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στις 4 μμ, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.




Πηγές για στοιχεία: in.gr, ethnos.gr, εφημερίδα Τα Νέα, Αρχείο ΕΣΕ



Ενημέρωση: 02-09-2005

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος