ShareThis

Συχνές Ερωτήσεις Ανάλυσης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρακαλούμε σημειώστε ότι η ΕΣΕ δεν εισπράττει προμήθεια από την πώληση οποιουδήποτε σεναρίου που υποβάλλεται είτε για απλή ανάλυση ή για ανάπτυξη. Δεν παίζουμε ρόλο πράκτορα ή μεσάζοντα. Το Τμήμα Ανάλυσης Σεναρίου της ΕΣΕ είναι απλά μια υπηρεσία που προσφέρεται στους συγγραφείς.

Τι είναι η ανάλυση σεναρίου;

Γιατί να δώσω το σενάριό μου για ανάλυση;

Γιατί προσφέρει η ΕΣΕ υπηρεσίες ανάλυσης σεναρίου;

Τι κόστος έχουν οι υπηρεσίες της αξιολόγησης και ανάλυσης ενός έργου;

Πώς μπορώ να προστατέψω το έργο μου;

Με ποιες προδιαγραφές πρέπει να είναι γραμμένο το σενάριο;

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχω την δική μου ανάλυση;

Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν συμφωνώ με την ανάλυση;

Δεν μένω στην Ελλάδα, μπορώ να υποβάλλω το σενάριό μου;

Μπορώ να πληρώσω με πιστωτική κάρτα;

Δεχόσαστε έντυπα σενάρια;

 
Τι είναι η ανάλυση σεναρίου;

 

Η ανάλυση σεναρίου είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται στον διεθνή κινηματογραφικό και τηλεοπτικό χώρο ως μέθοδος «ξεσκαρταρίσματος» των αναρίθμητων σεναρίων που φτάνουν στα χέρια των αρμοδίων. Ο αρμόδιος αναθέτει σε κάποιον «αναλυτή» να διαβάσει το σενάριο και να του δώσει αναφορά ώστε να μπορεί να πάρει μια ιδέα χωρίς να είναι αναγκασμένος να διαβάσει ολόκληρο το σενάριο.

Στις περιπτώσεις αυτές, το σενάριο διαβάζεται κατ΄ αρχήν από τον αναλυτή και ύστερα γράφεται μια πλήρης και ακριβής εκτενής περίληψη (treatment) του σεναρίου καθώς και ένα Logline (Η ιστορία σε μια πρόταση). Το treatment είναι η ιστορία του σεναρίου γραμμένη σε παραγράφους, με αρχή, μέση και τέλος, που εξηγεί λεπτομερώς τι διαδραματίζεται στο σενάριο. Στο τέλος, γράφονται σχόλια από τον αναλυτή για το τι «περπατάει» και τι δεν πάει καλά με μια τελική σημείωση αν το σενάριο «Προτείνεται», «Συζητείται» ή «Απορρίπτεται».

Αυτή είναι η ανάλυση σεναρίου διεθνώς. Εμείς, εδώ στην ΕΣΕ, προσφέρουμε σαν πρώτο βήμα την απλή Αξιολόγηση, με περίληψη και βαθμολογία των βασικών προϋποθέσεων, ενώ στην Ανάλυση με Προτάσεις Βελτίωσης πηγαίνουμε τον συγγραφέα ένα βήμα πιο πέρα και τον βοηθάμε να καταλάβει τι «περπατάει» και τι δεν πηγαίνει καλά και σε ποιο σημείο και του προτείνει διάφορες βελτιώσεις για το γράψιμο της νέας εκδοχής (rewrite). Και οι δύο τύποι ανάλυσης που προσφέρει η ΕΣΕ παρέχουν την δυνατότητα στους συγγραφείς να ενισχύσουν την τέχνη τους και να γράψουν ένα καλύτερο σενάριο.

Επιστροφή στην κορυφή    Γιατί να δώσω το σενάριό μου για ανάλυση;

 

Κανένας συγγραφέας δεν έχει την πολυτέλεια ΝΑ ΜΗΝ υποβάλλει το σενάριό του σε ανάλυση και κριτική πριν το υποβάλλει στους επαγγελματίες και οι λόγοι είναι δυο: Αντίδραση Επαγγελματιών και Βελτίωση Σεναρίου/Συγγραφέα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ: Έχει μεγάλη σημασία να παίρνετε μια ιδέα για την εντύπωση που προκαλεί το σενάριό σας στους επαγγελματίες αποφεύγοντας την «απόρριψη». Άσχετα με την πορεία που θα ακολουθήσει το σενάριό σας στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, τελικά, θα διαβαστεί από κάποιον αναλυτή. Πριν απευθυνθείτε στους επαγγελματίες, λοιπόν, σίγουρα θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι υποβάλλετε την καλύτερη δυνατή εκδοχή του σεναρίου σας. Το σενάριο είναι το επισκεπτήριό σας, θα περάσει πόρτες πριν από εσάς και θα θέλετε να είσαστε βέβαιοι ότι θα δημιουργήσει ευκαιρίες για σας.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ/ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: Η ανεκτίμητη πληροφόρηση που μπορεί να δώσει ένας επαγγελματίας αναλυτής στον συγγραφέα αναφορικά με το σενάριό του δεν μπορεί να βρεθεί σε κανένα βιβλίο γύρω από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Μπορεί να ξέρετε τα βασικά, αλλά το πώς θα τοποθετήσετε το έργο σας μέσα σε εκείνο το πλαίσιο είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα σενάριο που τραβάει την προσοχή και σε ένα που δεν βρίσκει τον στόχο του και απορρίπτεται. Για ένα συγγραφέα που ξεκινάει για μακρά σταδιοδρομία το θέμα δεν είναι να πουλήσει ένα σενάριο με καλούς όρους, αν και αυτό είναι μέρος της όλης ιστορίας, αλλά να γίνει ένας εκπληκτικός συγγραφέας που θα αντέξει πολλά χρόνια στον χώρο της συγγραφής σεναρίων.

Επιστροφή στην κορυφή    Γιατί προσφέρει η ΕΣΕ υπηρεσίες ανάλυσης σεναρίου;

 

Δημιουργήσαμε αυτό το τμήμα λαμβάνοντας υπ΄ όψη μας τις αναρίθμητες παροτρύνσεις, την πολύχρονη πείρα μας και τις ανάγκες των συγγραφέων. Ήταν φυσική πρόοδος της ΕΣΕ να προσφέρει μια υπηρεσία που βοηθάει τους συγγραφείς να γίνουν καλύτεροι. Η πραγματικότητα του πόσο σκληρή είναι ο χώρος του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στα νέα σενάρια γίνεται αντιληπτή στους νέους συγγραφείς από τη στιγμή που τελειώνουν ένα σενάριο και το υποβάλλουν δεξιά και αριστερά. Η ΕΣΕ δημιούργησε απλά έναν τρόπο για να μπορεί ο σεναριογράφος που δεν έχει «ανακαλυφτεί» ακόμα να αναπτύξει και βελτιώσει το σενάριό του, καλυτερεύοντας έτσι τις πιθανότητές του να κάνει επαγγελματική σταδιοδρομία ως σεναριογράφος. Για τον σκοπό αυτό εξασφάλισε τη συνεργασία των καλύτερων επαγγελματιών αναλυτών που θα γράφουν και θα στέλνουν τις αναλύσεις τους στους συγγραφείς που υποβάλλουν τα σενάριά τους.

Επιστροφή στην κορυφή    Τι κόστος έχουν οι υπηρεσίες της αξιολόγησης και ανάλυσης ενός έργου;

 

Η Αξιολόγηση δίνει στον έμπειρο συγγραφέα αλλά και στον νέο συγγραφέα, την ευκαιρία να αποκτήσει μια αξιολόγηση του έργου του και να δει ποια θα είναι η αντίδραση του επαγγελματία αναλυτή, χωρίς τον κίνδυνο, σε αυτή τη φάση, να απορριφθεί του έργο του. Είναι σπουδαίο εργαλείο για τον συγγραφέα γιατί όχι μόνο αποκτάει την πείρα του ότι ζήτησε επαγγελματική αξιολόγηση του έργου του, αλλά και την χρησιμοποιεί σαν οδηγό για τα σημεία του έργου του που χρειάζονται βελτίωση, ενίσχυση ή αλλαγή, πριν το υποβάλλει σε κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές εταιρείες.
Τιμές αξιολόγησης ανά είδος έργου:

  • Αξιολόγηση Μονόπρακτου Θεατρικού Έργου (30 σελίδες): 50 ευρώ + 24% ΦΠΑ.
  • Αξιολόγηση Θεατρικού Έργου (90 σελίδες): 100 ευρώ + 24% ΦΠΑ.
  • Αξιολόγηση Σεναρίου Μικρού Μήκους: 50 ευρώ + 24% ΦΠΑ.
  • Αξιολόγηση Σεναρίου Μεγάλου Μήκους: 100 ευρώ + 24% ΦΠΑ.H Ανάλυση με Προτάσεις Βελτίωσης περιλαμβάνει την Αξιολόγηση, αλλά πηγαίνει και ένα βήμα πιο πέρα από την κριτική – δηλαδή, προχωράει σε περιεκτική ανάλυση του έργου με προτάσεις και σημειώσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί αυτό και σε ποια σημεία. Εκτός, δηλαδή, από την γενική βαθμολογία, ο αναλυτής επεξεργάζεται λεπτομερειακά το έργο και δίνει εκτενείς και πολύ απαραίτητες πληροφορίες που αποτελούν ιδανικό κίνητρο για τον συγγραφέα να ξαναγράψει το έργο στο σύνολό του.
Τιμές ανάλυσης ανά είδος έργου:

  • Ανάλυση Μονόπρακτου Θεατρικού Έργου (30 σελίδες): 100 ευρώ + 24% ΦΠΑ.
  • Ανάλυση Θεατρικού Έργου (90 σελίδες): 150 ευρώ + 24% ΦΠΑ.
  • Ανάλυση Σεναρίου Μικρού Μήκους: 75 ευρώ + 24% ΦΠΑ.
  • Ανάλυση Σεναρίου Μεγάλου Μήκους: 150 ευρώ + 24% ΦΠΑ.Οι ανωτέρω τιμές ισχύουν μόνο για φυσικά πρόσωπα και για προσωπική χρήση. Σε περίπτωση φορέων, οργανισμών, νομικών οντοτήτων, οι τιμές διαμορφώνονται κατόπιν συνεννόησης.

Επιστροφή στην κορυφή    Πώς μπορώ να προστατέψω το έργο μου;

 

Με δεδομένο ότι πρέπει οπωσδήποτε να είναι κατοχυρωμένο το έργο σας πριν το υποβάλλετε για ανάλυση, μπορείτε να το κατοχυρώσετε στην Υπηρεσία Κατοχύρωσης Σεναρίων της ΕΣΕ που δημιουργήθηκε ακριβώς γι αυτόν τον σκοπό.

Επιστροφή στην κορυφή    Με ποιες προδιαγραφές πρέπει να είναι γραμμένο το σενάριο;

 

Η γραμματοσειρά πρέπει να είναι Courier 12άρι και οι σελίδες από 90 – 120 και αριθμημένες, πλην εκείνης του εξωφύλλου. Στο εξώφυλλο, πάντοτε με Courier των 12, πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του σεναρίου, το όνομα του συγγραφέα (των συγγραφέων), διεύθυνση, τηλέφωνο και email.

Επιστροφή στην κορυφή    Σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχω την δική μου ανάλυση;

 

Περίπου σε 2 – 3 εβδομάδες.

Επιστροφή στην κορυφή    Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν συμφωνώ με την ανάλυση;

 

Το σενάριό σας θα το διαβάσει και θα το αναλύσει επαγγελματίας. Μπορεί να μη σας αρέσουν ορισμένα σημεία της ανάλυσής του, αλλά μη ξεχνάτε ότι αναλυτής χρησιμοποιεί την πείρα του, τη γνώμη του και τις προτάσεις του όσο καλύτερα μπορεί για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το σενάριό σας και ότι όλα όσα γράφει τα γράφει αντικειμενικά.

Επιστροφή στην κορυφή    Δεν μένω στην Ελλάδα, μπορώ να υποβάλλω το σενάριό μου;

 

Ναι. Δεχόμαστε σενάρια από Έλληνες (ή και ξένους που γράφουν στα ελληνικά) αρκεί να καταβάλλουν το τίμημα σε ευρώ.

Επιστροφή στην κορυφή    Μπορώ να πληρώσω με πιστωτική κάρτα;

 

Ναι, μέσω του μηχανισμού PayPal.

Επιστροφή στην κορυφή    Δεχόσαστε έντυπα σενάρια;

 

Όχι. Μπορείτε να υποβάλλετε σενάριο για ανάλυση μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφουμε.

Επιστροφή στην κορυφή    Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Ενημέρωση: 02-11-2022 17:03 - Μέγεθος: 848.38 KB
CLUB