ShareThis

Συχνές Ερωτήσεις Κατοχύρωσης

 

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ON-LINE

Τι μπορεί να κατοχυρωθεί;

Όταν κατοχυρώνω on-line, τι είναι το «Υλικό για κατοχύρωση»;

Σε τι format μπορώ να «ανεβάσω» το έργο μου;

Πώς θα ξέρω ότι «ανέβηκε» με επιτυχία το έργο μου;

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι το αρχείο μου ανοίγει και διαβάζεται;

Μπορώ να κατοχυρώσω περισσότερα από ένα έργα κατά την ηλεκτρονική συναλλαγή;

Πρέπει να περιλάβω και τη σελίδα με τον τίτλο του έργου μου στην ηλεκτρονική κατοχύρωση;

Είναι ασφαλή τα προσωπικά μου δεδομένα;

Τι κόστος έχει η κατοχύρωση;

Πόσο διαρκεί η κατοχύρωση;

Αν η πιστωτική κάρτα μου χρεωθεί δύο φορές για μια κατοχύρωση τι πρέπει να κάνω;

Είναι απαραίτητο να έχω λογαριασμό στην υπηρεσία PayPal για να ολοκληρωθεί η πληρωμή;

Αν δεν έχω πιστωτική κάρτα, πώς μπορώ να πραγματοποιήσω την διαδικασία της κατοχύρωσης;

Πρέπει να είμαι μέλος της ΕΣΕ για να μπορέσω να καταθέσω το έργο μου προς κατοχύρωση;

Πρέπει να είμαι υποχρεωτικά κάτοικος Ελλάδος για να κάνω κατοχύρωση;

Τι είναι η δωρεάν γνωμοδότηση;

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ

Γιατί πρέπει να κατοχυρώσω το έργο μου;

Τι καλύπτει το τίμημα που θα πληρώσω για την κατοχύρωση;

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ

Ποιος έχει πρόσβαση στα κατοχυρωμένα έργα;

Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στο κατοχυρωμένο έργο μου ή σε πληροφορίες;

Πώς μπορώ να πάρω αντίγραφα του κατοχυρωμένου έργο μου;

Μπορώ να αποσύρω ή να αφαιρέσω υλικό από το Τμήμα Κατοχύρωσης;

Μπορεί να γίνει προσθήκη ή «φρεσκάρισμα» του έργου;

Τα μέλη της ΕΣΕ θα μπορούν να δουν το κατοχυρωμένο έργο;

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗ

Το αρχεία κατατίθενται όπως και τα «συνημμένα» των e-mail;

Πώς θα φυλάσσεται το έργο μου;

 
ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ON-LINE

 

 

Τι μπορεί να κατοχυρωθεί;

 

Οποιοδήποτε αρχείο που σας βοηθάει να τεκμηριώσετε την δημιουργία του έργου σας. Ορισμένα παραδείγματα έργων που μπορούν να κατοχυρωθούν είναι σενάρια (κινηματογραφικά, τηλεοπτικά - 2 επεισόδια, σύνοψη, χαρακτήρες, περιλήψεις επεισοδίων) συνόψεις (treatments), ντοκιμαντέρ, animation, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, βιογραφίες, παραμύθια, ποιήματα, στίχους τραγουδιών, διατριβές και λιμπρέτα.

Επιστροφή στην κορυφή    Όταν κατοχυρώνω, τι είναι το «Υλικό για κατοχύρωση»;

 

Κατά την διάρκεια της on-line κατοχύρωσης, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε απο τον υπολογιστή σας το αρχείο που θέλετε να κατοχυρώσετε. Το αρχείο που θα διαλέξετε κατά την διαδικασία αυτή θα «ανέβει» ολόκληρο μόλις πατήσετε το κουμπί «Κατοχυρώστε αυτό το έργο». Θα πρέπει να πατήσετε το κουμπί «Άνοιγμα», δεν μπορείτε να γράψετε το όνομα του αρχείου στο σχετικό πεδίο.

Επιστροφή στην κορυφή    Σε τι format μπορώ να «ανεβάσω» το έργο μου;

 

Κατά προτίμηση σε PDF (Adobe Acrobat), αλλά και σε Microsoft Word ή Open Office. Προσοχή, όμως, να μη κλειδώνετε το προς κατοχύρωση αρχείο με password.

 

Επιστροφή στην κορυφή    Πώς θα ξέρω ότι «ανέβηκε» με επιτυχία το έργο μου;

 

Εφ’ όσον εμφανιστεί η σελίδα της επιβεβαίωσης αυτό σημαίνει ότι τα αρχεία έχουν «ανέβει» ολόκληρα. Αλλιώς, θα κάνει την εμφάνισή του μήνυμα ότι προέκυψε πρόβλημα στο «ανέβασμα». Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται μερικό «ανέβασμα» αρχείου.

Επιστροφή στην κορυφή    Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι το αρχείο μου ανοίγει και διαβάζεται;

 

Η ΕΣΕ δεν ανοίγει τα «ανεβασμένα» αρχεία δεδομένου ότι πρωταρχικός σκοπός της κατοχύρωσης είναι η εδραίωση της ημερομηνίας κατάθεσης του έργου σας. Από τη στιγμή που θα κατατεθεί το έργο, η ΕΣΕ παίρνει στην κατοχή της το αρχείο ως απόδειξη της κατάθεσης της συγκεκριμένης μορφής.

Επιστροφή στην κορυφή    Μπορώ να κατοχυρώσω περισσότερα από ένα έργα κατά την ηλεκτρονική συναλλαγή;

 

Γίνεται δεκτό μόνο ένα αρχείο σε κάθε αίτημα για on-line κατοχύρωση. Το μέγεθος του αρχείου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10ΜΒ. Βεβαιωθείτε ότι «ανεβάζετε» το σωστό αρχείο και τη σωστή εκδοχή του έργου σας. Όλες οι κατοχυρώσεις είναι οριστικές κατά την κατάθεσή τους και δεν μπορούν να μεταβληθούν, να αντικατασταθούν ή να ακυρωθούν.

Επιστροφή στην κορυφή    Πρέπει να περιλάβω και τη σελίδα με τον τίτλο του έργου μου στην ηλεκτρονική κατοχύρωση;

 

Η σελίδα με τον τίτλο χρησιμοποιείται πρωταρχικά για τη συγκέντρωση στοιχείων αναφορικά με το έργο όταν παραδίδεται ή αποστέλλεται με e-mail στην ΕΣΕ. Όταν η κατάθεση γίνεται ηλεκτρονικά, τα ζητούμενα στοιχεία συγκεντρώνονται με την συμπλήρωση της on-line φόρμας.

Επιστροφή στην κορυφή    Είναι ασφαλή τα προσωπικά μου δεδομένα;

 

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα κρατηθούν εμπιστευτικά από την ΕΣΕ και δεν πρόκειται να δοθούν σε κανέναν και για οποιονδήποτε σκοπό.

Επιστροφή στην κορυφή    Τι κόστος έχει η κατοχύρωση;

 

Το κόστος είναι 35 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι 43,40 ευρώ) για κάθε ξεχωριστή κατοχύρωση, ανεξαρτήτου είδους. Εξαιρείται η κατοχύρωση για τα σενάρια ταινιών μικρού μήκους, τα ποιήματα και τις συνόψεις μιας σελίδος των οποίων το κόστος είναι 20 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι 24,80 ευρώ) και η κατοχύρωση για τους κύκλους τραγουδιών των οποίων το κόστος είναι 25 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι 31 ευρώ)

Επιστροφή στην κορυφή    Πόσο διαρκεί η κατοχύρωση;

 

Η κατοχύρωση διαρκεί εφ' όρου ζωής.

Επιστροφή στην κορυφή    Αν η πιστωτική κάρτα μου χρεωθεί δύο φορές για μια κατοχύρωση τι πρέπει να κάνω;

 

Αν χρεωθεί η πιστωτική κάρτα σας δύο φορές για μια κατοχύρωση ενημερώστε μας μέσω e-mail.

Επιστροφή στην κορυφή    Είναι απαραίτητο να έχω λογαριασμό στην υπηρεσία PayPal για να ολοκληρωθεί η πληρωμή;

 

Δεν είναι απαραίτητο να έχετε λογαριασμό στην υπηρεσία PayPal, αλλά αν έχετε μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για την πληρωμή. Στο βήμα της κατοχύρωσης 'πληρωμή', σας δίνετε η δυνατότητα να πληρώσετε μέσω οποιασδήποτε πιστωτικής κάρτας. Επιλέγοντας το κουμπί 'Άμεση Πληρωμή με Πιστωτική Κάρτα', οδηγείστε στον ασφαλή χώρο πληρωμών του PayPal όπου μπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας και να ολοκληρώσετε τη συναλλαγή χωρίς να έχετε λογαριασμό στο PayPal. Όταν η πληρωμή σας ολοκληρωθεί θα λάβετε ειδοποίηση στο email σας που θα σας πληροφορεί για την επιτυχή ολοκλήρωση της κατοχύρωσής σας καθώς και για την λήψη της ηλεκτρονικής βεβαίωσης που θα είναι διαθέσιμη στο προφίλ σας.

Επιστροφή στην κορυφή    Αν δεν έχω πιστωτική κάρτα, πώς μπορώ να πραγματοποιήσω την διαδικασία της κατοχύρωσης;

 

Αν δεν διαθέτετε πιστωτική κάρτα, μπορείτε να καταθέτετε το ποσό στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ IBAN Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος GR5701718390006839133385616. Εν συνεχεία σκανάρετε το παραστατικό της τραπέζης και το αποστέλλετε ηλεκτρονικά μαζί με το ψηφιοποιημένο, κατά προτίμηση, σε PDF έργο σας. Επικοινωνήστε μέσω e-mail ώστε να πληροφορηθείτε για εναλλακτικούς τρόπους κατοχύρωσης του έργου σας.

Επιστροφή στην κορυφή    Πρέπει να είμαι μέλος της ΕΣΕ για να μπορέσω να καταθέσω το έργο μου προς κατοχύρωση;

 

Όχι. Μπορείτε να κατοχυρώσετε έργα σας στην ΕΣΕ άσχετα με το αν είσαστε μέλος ή όχι. Η κατοχύρωση έργων σας, όμως, δεν έχει καμιά σχέση με το αν έχετε τις προϋποθέσεις για να γίνετε μέλος.

Επιστροφή στην κορυφή    Πρέπει να είμαι υποχρεωτικά κάτοικος Ελλάδος για να κάνω κατοχύρωση;

 

Όχι. Μπορείτε να κατοχυρώσετε το έργο σας στην ΕΣΕ άσχετα με το πού μένετε.

Επιστροφή στην κορυφή    Τι είναι η δωρεάν γνωμοδότηση;

 

Σε περίπτωση δικαστικής διένεξης βάσει του νόμου 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η ΕΣΕ προσφέρει- εφόσον ζητηθεί από εκείνον στο όνομα του οποίου έχει γίνει η κατοχύρωση- δωρεάν γνωμοδότηση για την πιστοποίηση της πατρότητας του έργου του.

Επιστροφή στην κορυφή    ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ

 

Γιατί πρέπει να κατοχυρώσω το έργο μου;

 

Η κατοχύρωση θέτει προληπτικά μέτρα κατά της λογοκλοπής ή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του έργου του δημιουργού. Ενώ μπορεί να έχει και κάποιος άλλος την ίδια βασική ιδέα στο έργο του, η δική σας απόδειξη έγκειται στην παρουσίαση του έργου σας. Το ότι κατοχυρώνετε το έργο σας δεν αποκλείει τους άλλους από το να έχουν παρόμοια βασική ιδέα ή θέμα. Η κατοχύρωση του έργου σας μάλλον αποθαρρύνει τους άλλους να χρησιμοποιήσουν το έργο σας χωρίς την άδειά σας.

Μολονότι η ΕΣΕ δεν μπορεί να αποτρέψει την λογοκλοπή, μπορεί να προσκομίσει το κατοχυρωμένο έργο καθώς και να βεβαιώσει την ημερομηνία κατοχύρωσης.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κατοχύρωσης, όπως πραγματοποιείται από την ΕΣΕ, οι δημιουργοί λαμβάνουν Πιστοποιητικό Κατάθεσης και το έργο τους φυλάσσεται ασφαλώς σε μη επανεγγράψιμο ψηφιακό format σε ηλεκτρονική τράπεζα της ΕΣΕ.

Mε την κατοχύρωση του έργου εκείνο που διασφαλίζεται είναι η επίσημη πιστοποίηση της βέβαιης χρονολογίας κατάθεσης, πράγμα που παρέχει στον δημιουργό το προνόμιο της χρονικής προτεραιότητας με βάση τον κανόνα "prior in tempore potior in jure".

Επιστροφή στην κορυφή    Τι καλύπτει το τίμημα που θα πληρώσω για την κατοχύρωση;

 

Το τίμημα της κατοχύρωσης παρέχει πιστοποιητικό κατάθεσης και φύλαξη του έργου σας. Επίσης, συμβάλλει στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της Ένωσης και ιδιαίτερα του Τμήματος Κατοχύρωσης Πνευματικής Ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης του μέσου όπου φυλάσσονται τα έργα.

Επιστροφή στην κορυφή    ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ

 

 

Ποιος έχει πρόσβαση στα κατοχυρωμένα έργα;

 

Μόνο ο καταγεγραμμένος δημιουργός μπορεί να ζητήσει πρόσβαση στα μητρώα ή πληροφορίες αναφορικά με το κατοχυρωμένο έργο. Όλα τα αιτήματα πρέπει να υποβάλλονται γραπτώς από τους δημιουργούς αναφορικά με το δικό τους έργο και πρέπει να συνοδεύονται από στοιχεία ταυτότητος. Τα αιτήματα μπορούν να υποβάλλονται με e-mail, φαξ ή και αυτοπροσώπως.

Επιστροφή στην κορυφή    Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στο κατοχυρωμένο έργο μου ή σε πληροφορίες;

 

Αιτήματα για συγκεκριμένες πληροφορίες αναφορικά με το ολοκληρωμένο μητρώο σας πρέπει να συνοδεύονται από στοιχεία ταυτότητος. Μπορείτε να στείλετε το γραπτό σας αίτημα και φωτοτυπία της ταυτότητός σας στο support@media42.eu.

Επιστροφή στην κορυφή    Πώς μπορώ να πάρω αντίγραφα του κατοχυρωμένου έργου μου;

 

Κατόπιν αιτήματος του δημιουργού ή ενός εκ των δημιουργών που αναφέρονται στην κατοχύρωση και που θα συνοδεύεται από στοιχεία ταυτότητος μπορούν να αγοραστούν αντίγραφα ενός έργου. Σε περίπτωση θανάτου του συγγραφέα, πρέπει να προσκομισθεί πιστοποιητικό θανάτου και συναίνεση του εκπροσώπου των κληρονόμων ή του διαχειριστή της διαθήκης προκειμένου να δοθεί αντίγραφο του έργου.

 

Η αναπαραγωγή έργου που υποβλήθηκε αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικώς σε φωτοτυπία μπορεί να ετοιμαστεί για παραλαβή ή ταχυδρόμηση περίπου δύο εβδομάδες από την ημερομηνία του αιτήματος. Η αναπαραγωγή έργου που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά μπορεί να γίνει σε CD και να είναι διαθέσιμη για παραλαβή ή ταχυδρόμηση περίπου μια εβδομάδα από την ημερομηνία του αιτήματος.

 

Σε καμία περίπτωση, πλην όσων αναφέρονται σε αυτή τη διάταξη, δεν θα χορηγείται αντίγραφο του κατοχυρωμένου έργου ή πληροφορίες για το κατοχυρωμένο έργο, εκτός αν έχει επιδοθεί δικαστική εντολή ή άλλο νομικό έγγραφο.

Επιστροφή στην κορυφή    Μπορώ να αποσύρω ή να αφαιρέσω υλικό από το Τμήμα Κατοχύρωσης;

 

Το κατοχυρωμένο έργο δεν μπορεί να επιστραφεί στον δημιουργό χωρίς να καταστρατηγηθεί ο σκοπός της κατοχύρωσης. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να κρατάει ο δημιουργός τουλάχιστον ένα αντίγραφο του έργου που κατοχυρώνει. Ωστόσο, ένας ή περισσότεροι από τους κατονομαζόμενους δημιουργούς, που θα δώσει στοιχεία ταυτότητος, μπορεί να αγοράσει αντίγραφα.

Επιστροφή στην κορυφή    Μπορεί να γίνει προσθήκη ή «φρεσκάρισμα» του έργου;

 

Ο πρωταρχικός σκοπός της κατοχύρωσης είναι να καθορίσει την ημερομηνία ολοκλήρωσης του αρχικού σας έργου. Από τη στιγμή που θα κατατεθεί το έργο, το αρχείο δεν μπορεί να τροποποιηθεί με κανένα τρόπο. Θα πρέπει να κατοχυρωθεί ως νέο έργο αφού έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες.

Επιστροφή στην κορυφή    Τα μέλη της ΕΣΕ θα μπορούν να δουν το κατοχυρωμένο έργο;

 

Όχι. Μόνο εκείνος που κάνει την κατοχύρωση ή ο κατονομαζόμενος δημιουργός (συγγραφέας) μπορεί να ζητήσει πρόσβαση ή πληροφορίες αναφορικά με το κατοχυρωμένο έργο. Όλα τα αιτήματα πρέπει να είναι γραπτά από τον δημιουργό αναφορικά με το δικό του έργο και πρέπει να συνοδεύονται από στοιχεία ταυτότητος.

Επιστροφή στην κορυφή    ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗ

 

Το αρχεία κατατίθενται όπως και τα «συνημμένα» των email;

 

Η μέθοδος αυτή δεν θεωρείται αρκετά ασφαλής από την ΕΣΕ για να χρησιμοποιηθεί για την υποβολή κατοχύρωσης. Τα αρχεία στέλνονται μόνο μέσω της διαδικασίας κατοχύρωσης του site. Το «ανέβασμα» θα ξεκινάει από τον προσωπικό υπολογιστή του χρήστη και θα φτάνει στον server του Τμήματος Κατοχύρωσης της ΕΣΕ. Σε ελάχιστο χρόνο το έργο σας θα είναι ασφαλές πίσω από τον δικό μας firewall. Τα ανεβασμένα έργα σας δεν θα παραμένουν σε ενδιάμεσο server με κίνδυνο υποκλοπής.

Επιστροφή στην κορυφή    Πώς θα φυλάσσεται το έργο μου;

Το έργο που θα κατατίθεται ηλεκτρονικά θα αποθηκεύεται σε μη επανεγγράψιμο ψηφιακό format σε ασφαλή τοποθεσία του server μας.

Επιστροφή στην κορυφή    Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Ενημέρωση: 02-11-2022 17:00 - Μέγεθος: 1.15 MB
CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος