ShareThis


Σωτήρης Πετρίδης

sotospetridis@yahoo.gr

Σωτήρης Πετρίδης

Ο Σωτήρης Πετρίδης είναι ανεξάρτητος κινηματογραφιστής έχοντας στο ενεργητικό του αρκετές ταινίες μικρού μήκους, μία ταινία μεγάλου μήκους και επιλεγμένα οπτικοακουστικά σποτ. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής κινηματογραφικών σπουδών στο τμήμα Κινηματογράφου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα διδάσκει κινηματογράφο σε ιδιωτικές σχολές της Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος ενιαίου μεταπτυχιακού πενταετούς φοίτησης του τμήματος Κινηματογράφου, ΑΠΘ, με ειδίκευση στη Σεναριογραφία και στη Θεωρία Κινηματογράφου, μεταπτυχιακού του τμήματος Τέχνης, Δικαίου και Οικονομίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με ειδίκευση στα πνευματικά δικαιώματα οπτικοακουστικών έργων, και διδακτορικού διπλώματος από το τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στις κινηματογραφικές σπουδές με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση. Ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή κινηματογραφικών σεναρίων και την παραγωγή ταινιών, ενώ έχει διατελέσει και σκηνοθέτης τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους, οι οποίες έχουν προβληθεί ανά τον κόσμο και έχουν βραβευθεί από πληθώρα διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ.



Εργογραφία


Πιο συγκεκριμένα, η φιλμογραφία του συμπεριλαμβάνει πολυβραβευμένες ταινίες μικρού μήκους όπως τα Μπαλόνι (2013), e-Social (2015) White Collar (2016),  #NotAlone (2017), 9023 (2017), Re-Live (2019), Sad Girl Weekend (2019) και τη μεγάλου μήκους ταινία Scopophilia (2018). Οι ταινίες του έχουν ταξιδέψει σε πάνω από 40 χώρες και 400 Διεθνή Φεστιβάλ, αποσπώντας δεκάδες βραβεία. Ανάμεσα σε αυτά, συγκαταλέγονται και το Βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία e-Social, στο Festicini - Festival Internacional de Cinema Independente, της Βραζιλίας (2015), Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το #NotAlone από το Horrorant Film Festival (2017), Βραβείο Κοινού για το Re-Live από το Houston Greek Film Festival (2020), και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το 9023 από το My Darling Quarantine Short Film Festival (2020), μίας διαδικτυακής διοργάνωσης που έγινε έπειτα από συνεργασία όλων των μεγάλων κινηματογραφικών φεστιβάλ ανά τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας για την πανδημία του κορωνοϊού. Το 2019, με το σενάριο του Super-Amanda απέσπασε το πρώτο Βραβείο Μικρού Μήκους Σεναρίου από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, ενώ το 2020 το ίδιο σενάριο προκρύθηκε για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Έργα Μικρού Μήκους.

Η πρώτη του μεγάλου μήκους (ως σεναριογράφος/παραγωγός), το Scopophilia (2018), έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας. Η ταινία συνέχισε τη δυναμική της πορεία αποσπόντας το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από το Maryland International Film Festival, ενώ το καλοκαίρι του 2019 προβλήθηκε και στο Comic-Con International, στις ΗΠΑ, ενός από τα μεγαλύτερα παγκόσμια events της pop κουλτούρας. Μέχρι στιγμής, το Scopophilia μετρά 16 επίσημες συμμετοχές σε φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο. Τον Φεβρουάριο του 2019, η ταινία προβλήθηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους, ενώ από τον Ιούλιο 2020 είναι διαθέσιμη στην διαδικτυακή πλατφόρμα Cinobo.

Πέραν της πρακτικής εξάσκησης του κινηματογράφου, ασχολείται και με την ακαδημαϊκή έρευνα και διδασκαλία του οπτικοακουστικού μέσου. Από το 2012, έχει διδάξει μαθήματα κινηματογράφου και σεναρίου σε διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες σχολές στη Θεσσαλονίκη, όπως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην Ανώτερη Δραματική Σχολή "Ανδρέας Βουτσινάς", στο Ι.Ε.Κ. Ξυνή, στο Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ και στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, έχει συγγράψει ακαδημαϊκά βιβλία και άρθρα σχετικά με τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική αφήγηση που βοηθούν στη μελέτη του μέσου. Τέλος, αυτό το διάστημα πραγματοποιεί την μεταδιδακτορική του έρευνα στο τμήμα Κινηματογράφου, ΑΠΘ, γύρω από τις σεναριακές δομές σειρών που παράγονται για SVOD πλατφόρμες (όπως το Netflix), ενώ η έρευνα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Το 2016 διετέλεσε Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Νεότητας στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 2019 συμμετείχε στο Sarajevo Talents που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sarajevo σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Σε συνέχεια της συμμετοχής του, έγινε δεκτός στο Sarajevo Talents και το 2020, το οποίο αποτελεί σπάνιο γεγονός για έναν κινηματογραφιστή να συμμετάσχει δύο φορές σε αυτή τη διοργάνωση. Η συμμετοχή του στο Sarajevo Talents 2020 έγινε ως απόφοιτος του προγράμματος και αφορά το νέο του project σεναρίου μεγάλου μήκους στα πλαίσια του Script Station της διοργάνωσης. Τέλος, το 2020 συμμετείχε στο Locarno-Thessaloniki Industry Academy, ενός προγράμματος που γίνεται σε συναργασία των Locarno Film Festival και Thessaloniki International Film Festival.




CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος