ShareThis

Editorials

 Σελ. 3 Από: 7: << < > >>

Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΕ Αλεξάνδρου Κακαβά

Δεν συνηθίζω να αναφέρομαι σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες μετείχα καθώς θεωρώ ότι δεν είναι πρέπον να ευλογούμε τα γένια μας. Εν τούτοις αυτή τη φορά απεφάσισα να αναφερθώ σε αυτή τη συγκεκριμένη ημερίδα, με θέμα «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», που τελούσε υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α., και φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, επειδή καίτοι οργανώθηκε, εσπευσμένα, ώστε να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών, στέφθηκε με επιτυχία.



Ενημέρωση: 14-06-2014 | Περισσότερα...
ΙΟΥΝΙΟΣ 2014
Πέντε πράγματα που μπορούν να κάνουν οι σεναριογράφοι για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πουλήσουν το σενάριό τους

Στην Αμερική, που το σύστημα παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο – ισχύουν κανόνες, δηλαδή, και μάλιστα απαράβατοι – δίνονται συχνά στους συγγραφείς διάφορες συμβουλές, οργανώνονται ακόμα και σεμινάρια, προκειμένου να μαθαίνουν όχι μόνο πώς να γράφουν τα σενάριά τους, αλλά και πώς να φροντίζουν να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πουληθούν.

 

Παραθέτουμε πέντε συγκεκριμένα πράγματα που συμβουλεύουν τους συγγραφείς να κάνουν και που θα πρέπει να κάνουν άσχετα σε ποιο σημείο της σταδιοδρομίας τους βρίσκονται – κι αν η δουλειά τους έχει ήδη γίνει παραγωγή, το πιθανότερο είναι ότι ακολουθούν τις  περισσότερες από αυτές τις συμβουλές. Τους λένε, λοιπόν:



Ενημέρωση: 08-06-2014 | Περισσότερα...
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014
Ο σημαντικός ρόλος του logline στο τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό σενάριο

To περιβόητο logline που, στην αλλοδαπή, στέκεται πολλές φορές ο μόνος λόγος που κάνει έναν  τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό συντελεστή να διαβάσει ένα σενάριο και να αποφασίσει τη μοίρα του, είναι μια πολύ σύντομη περίληψη ενός τηλεοπτικού, ή κινηματογραφικού σεναρίου – συγκεκριμένα μία και μόνη πρόταση - που παρέχει, από τη μια μεριά, μια πολύ περιεκτική σύνοψη της πλοκής του εν λόγω σεναρίου, ενώ ταυτόχρονα παίζει ρόλο ‘αγκιστριού’, ας το πούμε έτσι, που ‘ψαρεύει’ το ενδιαφέρον του εν λόγω συντελεστή.



Ενημέρωση: 28-04-2014 | Περισσότερα...
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014
Οι 10 Εντολές για την συγγραφή σεναρίων

Εγκαινιάζουμε σήμερα μια σειρά άρθρων που αποσκοπούν στο να προσφέρουν, στους νέους ιδιαίτερα συναδέλφους, χρήσιμες συμβουλές για την βελτίωση της δημιουργικής τους ικανότητας.



Ενημέρωση: 27-02-2014 | Περισσότερα...
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013
Brand Name

Μετά από δύο θητείες και τέσσερα χρόνια στη θέση του προέδρου της ΕΣΕ, επιτρέψτε μου έναν πιο προσωπικό τόνο σε αυτό το τελευταίο εντιτόριαλ.



Ενημέρωση: 01-10-2013 | Περισσότερα...
ΙΟΥΛΙΟΣ 2013
Το σινεμά στον αέρα

To κλείσιμο της ΕΡΤ, πέραν όλων των άλλων, δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα στους δημιουργούς των οπτικοακουστικών έργων, καθώς μια σειρά παραγωγές που χρηματοδοτεί η κρατική τηλεόραση και έχουν ήδη ξεκινήσει η πρόκειται να ξεκινήσουν βρίσκονται πλέον στον αέρα ή μάλλον στο «μαύρο». Και αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΕΡΤ ήταν το μοναδικό κανάλι (μαζί και η NOVA) που αιμοδοτούσε τις ταινίες, μέσα από το «1,5%», συνειδητοποιεί αμέσως τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό κινηματογράφο.



Ενημέρωση: 01-07-2013 | Περισσότερα...
ΜΑΙΟΣ 2013
Οι σεναριογράφοι στα χρόνια του Μνημονίου

Πριν από μόλις τρία χρόνια στην ιδιωτική τηλεόραση, στο MEGA και στον ANT1 μόνο, έπαιζαν καθημερινά δύο σειρές στο prime time και καμιά φορά και τρίτη (με εξαίρεση το Σαββατοκύριακο και την ημέρα που θα είχε ποδόσφαιρο), δηλαδή οκτώ με δέκα σειρές την εβδομάδα και επιπλέον μία η δύο καθημερινές. Αν σε αυτές προσετίθεντο άλλες τέσσερις του ALPHA, κάθε χρόνο παίζονταν 28 - 30 σύγχρονες νέες ελληνικές σειρές, μόνο στα ιδιωτικά κανάλια. Κάποιες πετυχημένες από αυτές συνέχιζαν και για δεύτερη και τρίτη σεζόν.



Ενημέρωση: 01-05-2013 | Περισσότερα...
ΜΑΡΤΙΟΣ 2013
Aνάλυση Σεναρίου

To είχαμε ανακοινώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αργήσαμε ωστόσο να το εφαρμόσουμε και ζητούμε συγγνώμη για αυτό. Σήμερα όμως, έστω και καθυστερημένα , είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη νέα υπηρεσία μας σε κάθε ενδιαφερόμενο και φυσικά στους σεναριογράφους. Μιλάμε για την υπηρεσία ανάλυσης σεναρίου, που δημιουργήσαμε με βάση τα διεθνή πρότυπα, μέθοδος που χρησιμοποιείται από τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο προκειμένου να «ξεσκαρτάρουν» τα αναρίθμητα σενάρια που φτάνουν στα γραφεία τους, χωρίς να αναγκάζονται να διαβάζουν ολόκληρο το σενάριο. 



Ενημέρωση: 28-02-2013 | Περισσότερα...
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013
Ο κανόνας του παιγνιδιού

Αναρτήθηκε πρόσφατα στο Διαδίκτυο η απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ, σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των προτάσεων, από την Επιτροπή Διαχείρισης Πόρων για τον Κινηματογράφο, στα πλαίσια του "1,5%".



Ενημέρωση: 17-01-2013 | Περισσότερα...
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012
Η μεγαλοπρεπής απουσία της ελληνικής μυθοπλασίας από την τηλεόραση

Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική τηλεόραση (δημόσια και ιδιωτική) βλέπουμε είτε εισαγόμενες σειρές είτε προσαρμογές ξένων σειρών. Aνεξάρτητα από την ποιότητα και την εμπορική επιτυχία αυτών των σειρών, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι απέγινε η ελληνική μυθοπλασία.



Ενημέρωση: 11-12-2012 | Περισσότερα...
 Σελ. 3 Από: 7: << < > >>

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος