ShareThis

Editorials

 Σελ. 2 Από: 7: << < > >>

Editorial Μαρτίου 2015
Editorial Μαρτίου 2015

Από πού θα αντλήσω ιδέες για να γράψω μια ιστορία;
Πως μπορώ να γράψω ένα σενάριο;
Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε ένα κινηματογραφικό και ένα τηλεοπτικό σενάριο;
Που και πως μπορώ να προωθήσω το ολοκληρωμένο μου σενάριο;
Τι είναι το πνευματικό και τι το ηθικό δικαίωμα;

 

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.) με επιτυχημένη δημιουργική παρουσία 25 χρόνων στον οπτικοακουστικό χώρο, συνεχίζει να γυρεύει επίδοξους χαρισματικούς σεναριογράφους όλων των ηλικιών και να τους προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στηρίζοντας την προσπάθειά τους να δουν το έργο τους να προβάλλεται είτε στην τηλεόραση, είτε στον κινηματογράφο.
Ακόμα και σήμερα, μέσα στην κρίση, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας η Ε.Σ.Ε εξακολουθεί να οραματίζεται έναν νέο πολιτιστικό περιβάλλον στο μέλλον της χώρας μας όπου το σενάριο, πρωταρχική βάση δημιουργίας σε όλες τις τέχνες ανεξαιρέτως, θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο του αναγεννημένου, σύγχρονου, ελληνικού πολιτισμού.
Για αυτό, πέρσι, 2014, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ΕΣΕ θέσπισε τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίου, πρωτότυπου ή εκ διασκευής λογοτεχνικού έργου, μικρού και μεγάλου μήκους.
Η μεγάλη επιτυχία του διαγωνισμού, τόσο όσον αφορά τον αριθμό των υποψηφίων, 280, όσο και η υψηλή ποιότητα των έργων που κατετέθησαν, ενίσχυσε την άποψη του εμπνευστή του διαγωνισμού, προέδρου της Ε.Σ.Ε., Αλέξανδρου Κακαβά ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, εξ ου και το Δ.Σ. απεφάσισε ομόφωνα τη συνέχισή της.
Προκειμένου δε να ενισχύσει την πολύ σημαντική αυτή πολιτιστική προσπάθεια απεφάσισε να οργανώσει, με την συνδρομή των δημοτικών αρχών και τη συμβολή γηγενών δημιουργών μια δέσμη εκπαιδευτικών/ενημερωτικών ημερίδων που θα λάβουν χώρα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αρχής γενομένης από την πόλη του Βόλου, όπου οι δημιουργοί Αλέξανδρος Κακαβάς, Πάνος Κοκκίδης και Άννα Σπύρου, κάτοικος Βόλου, θα χαρούν να παρουσιάσουν, ευσύνοπτα, τη σημασία του σεναρίου, τόσο στην τέχνη όσο και στη ζωή.
Στις ημερίδες αυτές το κοινό θα ενημερώνεται για την τέχνη και την τεχνική του σεναρίου και θα παρέχονται συμβουλές και οδηγίες σε όσους επιθυμούν να συγγράψουν ένα σενάριο η να διασκευάσουν κάποιο βιβλίο σε σενάριο, είτε προκειμένου να μετάσχουν στο 2ο Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίων, είτε απλώς να δοκιμάσουν τις συγγραφικές τους ικανότητες.
Θα χαρούμε λοιπόν ιδιαίτερα αν αφ’ ενός προσέλθει πολύς κόσμος να παρακολουθήσει το πρόγραμμα των ημερίδων, αφ’ ετέρου αν, όπως συνέβη πέρσι, καταφανεί ότι πολλοί αξιόλογοι και ταλαντούχοι δημιουργοί με ξεχωριστό έργο, υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα που απλώς αναμένουν τις κατάλληλες συνθήκες και τις σωστές ευκαιρίες ώστε χάρις στο έργο τους να συμβάλουν και αυτοί στην αναγέννηση του ελληνικού πολιτισμού.

 



Ενημέρωση: 18-03-2015 | Περισσότερα...
Πάει ο παλιός ο χρόνος...
Πάει ο παλιός ο χρόνος...

Ο καινούργιος χρόνος δεν υπόσχεται πολλά, ούτε όμως ο παλιός υποσχόταν και όμως ως Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, καταφέραμε κατά αυτήν την δυσχερή και επώδυνη περίοδο του τόπου να αποδείξουμε πως όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει θέληση και σύμπνοια. Με την υποστήριξη και τη συμβολή όσων μελών της Ένωσης προσφέρθηκαν, φέραμε εις πέρας μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων όπως η ημερίδα για τη σχέση του σεναριογράφου με τον ηθοποιό, της επιτυχημένης παρουσίας του ελληνικού αστυνομικού έργου στην ιδιωτική τηλεόραση, οι  τιμητικές εκδηλώσεις για τον Τζίμη Κορίνη, τον Πέτρο Μάρκαρη και τον Γιάννη Κακουλίδη, η έκδοση με τον «Τόπο» του βιβλίου του Θ. Σκρουμπέλου «Σενάριο», και τέλος τον  1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίου Ταινιών Μεγάλου και Μικρού Μήκους όπου χάρις στη μεγάλη επιτυχία του, καταδείχτηκε, ότι η Ένωση Σεναριογράφων όχι απλώς επέστρεψε δριμύτατη αλλά έχει σκοπό να μείνει.

Και θα μείνει.

Αλέξανδρος Κακαβάς

Πρόεδρος           



Ενημέρωση: 25-12-2014 | Περισσότερα...
Εγκώμιον προς όλους

Ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Σεναρίου έληξε, ζήτω ο 2ος! Ευχαριστώ, εκ καρδίας, όλους όσοι συμμετέσχον στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίου Μικρού και Μεγάλου μήκους, συγχαίρω τους βραβευθέντες και ειλικρινά λυπούμαι που η απόσταση στέρησε σε κάποιους εξ εκείνων την χαρά και την ικανοποίηση να τιμηθούν από σεναριογράφους και άλλους επαγγελματίες του χώρου απολαμβάνοντας μια σπάνια στιγμή στην σταδιοδρομία ενός δημιουργού. Την αναγνώριση, έστω χωρίς αντίτιμο, της ιδιαιτερότητας του δημιουργήματός τους.



Ενημέρωση: 10-12-2014 | Περισσότερα...
ΣΕΝΑΡΙΟ: ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ:ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ του Αλεξάνδρου Κακαβά

Ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Σεναρίου Ταινίας Μεγάλου και Μικρού Μήκους έληξε. Πολύ σύντομα δε θα προκηρυχθεί ο νέος, ο 2ος δηλαδή, συντομότερα μάλιστα απ’ ότι αναμένουν όσοι μου τηλεφωνούν και ενδιαφέρονται να μετάσχουν. Θα διανθισθεί δε με άλλες κατηγορίες ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα σεναριακής γραφής. Προτού όμως αρχίσουμε να συζητούμε για τον επόμενο και τις ευχάριστες εκπλήξεις που επιφυλάσσει στους λάτρεις αυτού του μοναδικού είδους γραφής, πρέπον είναι να τιμήσουμε εκείνους, που κατά την κρίση των επιτροπών της Ένωσης, παρουσίασαν τα καλύτερα σενάρια. Και φυσικά να επιβραβεύσουμε τους συγγραφείς τους.  Έργο δύσκολο και απαιτητικό που όλες οι επιτροπές, που συνεστήθησαν για αυτόν τον σκοπό, θα επιτελέσουν με σπουδή και προσήλωση.  Εμείς, οι υπόλοιποι, ας ευχηθούμε ακόμα μια φορά, σε όλους τους υποψηφίους καλή επιτυχία.



Ενημέρωση: 23-11-2014 | Περισσότερα...
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΗΞΕ (για εφέτος)
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Σεναρίου Ταινίας Μεγάλου και Μικρού Μήκους έληξε. Πολύ σύντομα όμως θα προκηρυχθεί ο νέος, συντομότερα απ’ότι αναμένουν όσοι μου τηλεφωνούν και ενδιαφέρονται να μετάσχουν. Θα διανθισθεί δε με άλλες κατηγορίες ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα σεναριακής γραφής, καθώς και άλλες τέχνες. Πρώτα όμως, πρέπον είναι να τιμήσουμε τα καλύτερα, κατά την κρίση των επιτροπών της Ε.Σ.Ε, σενάρια και να επιβραβεύσουμε τους συγγραφείς τους.  Έργο δύσκολο και απαιτητικό οπότε προς το παρόν, ας αφήσουμε τις επιτροπές να επιτελέσουν το έργο τους και εμείς ας ευχηθούμε ακόμα μια φορά, σε όλους τους υποψηφίους καλή επιτυχία.

Να υπενθυμίσουμε δε ότι αναμένουμε όλους όσοι συμμετείχαν το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να τιμήσουμε τους νικητές αυτής της σημαντικής γιορτής του σεναρίου και του κινηματογράφου και να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη λήξη του 1ου και την αρχή του 2ου πανελληνίου διαγωνισμού συγγραφής σεναρίων για ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους.

Δράττομαι της ευκαιρίας προκειμένου να δηλώσω ότι η αθρόα αποστολή σεναρίων στο διαγωνισμό μας χαροποιεί ιδιαίτερα επειδή καταδεικνύει την επιθυμία, και την ανάγκη, των ανθρώπων να μετάσχουν ενεργά σε κάποια δημιουργική διαδικασία η οποία μόνον προς όφελος τόσο δικό τους, όσο και της κοινωνίας μπορεί να αποβεί. Εξ ου και τους ευχαριστούμε όλους για την προθυμία που επέδειξαν να μετάσχουν στο διαγωνισμό και τους υποσχόμαστε ότι θα πράξουμε το κατά δύναμη ώστε η αυτή μας προσπάθειά να παγιωθεί, να καταστεί θεσμός,  και να αποτελέσει μια διαχρονική αναφορά, και ενδεχομένως μια δημιουργική διέξοδο,  για  όλους μας ανεξαιρέτως.

Αλέξανδρος Κακαβάς



Ενημέρωση: 07-11-2014 | Περισσότερα...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΣΥΝΕΔΡΟΙ

Η ΤΡΙΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΤΗΝ 1η και τη 2η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ. ΤΗΝ 3η ΚΑΙ 4η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ.



Ενημέρωση: 30-09-2014 | Περισσότερα...
Η ΕΝΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ 37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

Η ΕΝΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ 37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

 

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε. ευχαριστούν τα μέλη της που έχουν τιμήσει με τη συμμετοχή των έργων τους τη διεθνή αυτή εκδήλωση της ταινίας μικρού μήκους στην Ελλάδα επί 25 συναπτά έτη.

 



Ενημέρωση: 11-09-2014 | Περισσότερα...
ΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ"

Ευχαριστώ θερμώς τους συναδέλφους που μετείχαν ως ομιλητές και το συντονιστή για τη συμβολή τους στην εύρυθμη διεξαγωγή της σημερινής, 3 Σεπτεμβρίου 2014, ημερίδας που έλαβε χώρα στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, χάρις στη συμβολή των οποίων η ημερίδα κρίθηκε ως επιτυχής. Ευχαριστώ επίσης όλους εκείνους οι οποίοι προσήλθαν στην ημερίδα και ιδιαιτέρως εκείνους που παρέμειναν μέχρι τέλους. Ευχαριστώ τέλος το Γενικό Γραμματέα των Μέσων Ενημέρωσης για τη φιλοξενία που μας προσέφερε και όλους τους συνεργάτες του για το ενδιαφέρον που επέδειξαν για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της ημερίδας.

 

Αλέξανδρος Κακαβάς

Πρόεδρος Ε.Σ.Ε.



Ενημέρωση: 03-09-2014 | Περισσότερα...
ΙΟΥΛΙΟΣ 2014
Γενικά περί σεναρίου

Σκοπός αυτού τους άρθρου είναι να εξηγήσει, με λίγα λόγια, τι είναι το σενάριο για κινηματογραφική ταινία ή τηλεόραση και πώς γράφεται. 



Ενημέρωση: 22-07-2014 | Περισσότερα...
Πέντε πράγματα που μπορούν να κάνουν οι σεναριογράφοι για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πουλήσουν το σενάριό τους

Στην Αμερική, που το σύστημα παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο – ισχύουν κανόνες, δηλαδή, και μάλιστα απαράβατοι – δίνονται συχνά στους συγγραφείς διάφορες συμβουλές, οργανώνονται ακόμα και σεμινάρια, προκειμένου να μαθαίνουν όχι μόνο πώς να γράφουν τα σενάριά τους, αλλά και πώς να φροντίζουν να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πουληθούν.



Ενημέρωση: 13-07-2014 | Περισσότερα...
 Σελ. 2 Από: 7: << < > >>

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος