ShareThis

Οι υποψηφιότητες για τo Scripter Award 2005

Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου οι υποψηφιότητες για το Scripter Award 2005 -το μοναδικό βραβείο στις Η.Π.Α. που τιμά συγγραφείς και σεναριογράφους για την καλύτερη κινηματογραφική διασκευή της χρονιάς.




Τα ονόματα των τελικών διεκδικητών στην 17η διοργάνωση του θεσμού ανακοίνωσε ο (υποψήφιος το 1991 για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου) Nicholas Kazan που προεδρεύει φέτος με τη σεναριογράφο (και σύζυγό του) Robin Swicord του Συμβουλίου Επιλογής για το Scripter Award.

Οι φιναλίστ των φετινών Scripter Awards είναι:

ο (βραβευμένος το 2000 με Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για το Τhe Cider House Rules) συγγραφέας John Irving (που απ΄το βιβλίο του A Widow For One Year εμπνεύστηκε) ο σεναριογράφος (και σκηνοθέτης) Tod Williams για το The Door In The Floor

ο (βραβευμένος με Βραβείο Pulitzer το 1987) συγγραφέας H.G. Bissinger που μετά τη "δοκιμαστική" βουτιά του ως σεναριογράφου/παραγωγού της τηλεόρασης στη σειρά του ABC, NYPD Blue και τη συμμετοχή στα credits του Shattered Glass παίρνει ως αφετηρία ένα δικό του βιβλίο, το Friday Night Lights: A Town, A Team and A Dream για να συνεργαστεί με το σεναριογράφο David Aaron Cohen και το σεναριογράφο/σκηνοθέτη (και εξάδελφό του!) Peter Berg και να δημιουργήσουν την ταινία Friday Night Lights

ο συγγραφέας Rex Pickett (σεναριογράφος της μικρού μήκους ταινίας My Mother Dreams The Satan’s Disciples In N.York, βραβευμένης το 2000 με Όσκαρ στην κατηγορία της) που εμπιστεύτηκε πολύ εύκολα το πρώτο του βιβλίο στους (υποψήφιους για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου το 2000) Jim Taylor & Alexander Payne (σεναριογράφος & σεναριογράφος/σκηνοθέτης αντίστοιχα) για να κάνουν το φιλμ Sideways

ο συγγραφέας F.X. Toole που το βιβλίο του Ropeburns: Stories From The Corner διασκεύασε ο πολύ έμπειρος και πολυβραβευμένος (2 Emmy και Golden Globe Award το 1988 για την τηλεοπτική σειρά "30 και κάτι") σεναριογράφος Paul Haggis (L.A.Law, Το Πλοίο της Αγάπης κ.ά.) για την 26η σκηνοθετική δουλειά του Κλιντ Ηστγουντ με τίτλο Million Dollar Baby

και τέλος, ο επίσης πολύ έμπειρος σεναριογράφος Tony Gilroy (Ο Δικηγόρος του Διαβόλου, Armageddon κ.ά.) που με το φιλμ The Bourne Supremacy καταπιάνεται για άλλη μια φορά με νουβέλα του αείμνηστου (πολυγραφότατου και πολυδιαβασμένου) μάστορα των θρίλερ δράσης Robert Ludlum (έχοντας τον Matt Damon για δεύτερη φορά στο πρωταγωνιστικό ρόλο του ανίκητου Jason Bourne).

Από την ανακοίνωση της λίστας εξ΄αυτών των 5 ταινιών, δεν αποτέλεσε έκπληξη η επιλογή μόνο των δύο, καθώς οι καλλιτεχνικοί τους συντελεστές φιγουράρουν και σε άλλες λίστες υποψηφίων για βράβευση. Το Million Dollar Baby έχει ήδη διακρίσεις για την πρωταγωνίστριά του, Hilary Swank, από τις ενώσεις κριτικών κιν/φου της Βοστώνης, του Κάνσας, του Φοίνιξ, της Φλόριντα και του Ντάλλας, ενώ ήδη έχει πάρει για τη σκηνοθεσία του τα βραβεία των ενώσεων κριτικών κιν/φου του Seattle, του Σαν Ντιέγκο, της Ν.Υόρκης και του Σικάγο, έχει αποσπάσει 5 υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, μουσικής, Α΄γυναικείου ρόλου και Β΄ανδρικού, ένα ακόμη nomination στον Clint Eastwood για τα 57α ετήσια βραβεία του Director’s Guild of America (DGA), ενώ και ο Paul Haggis είναι υποψήφιος στην κατηγορία διασκευασμένου σεναρίου στα 20α Golden Satellite Awards. Από την άλλη, το Sideways έχει από 5 βραβεία κάθε μιάς από τις ενώσεις κριτικών κιν/φου της Βοστώνης, του Σικάγο, της Φλόριντα και της Southeastern Association, 5 του Λος Αντζελες, 4 της Ν.Υόρκης και 2 του Κάνσας, όπου σε όλες τις περιπτώσεις βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά και τα "καλύτερης ταινίας" και "καλύτερου σεναρίου", 5 βραβεία της ένωσης κριτικών του Σαν Φρανσίσκο, 4 του Φοίνιξ, 3 του Ντάλλας, 3 του Τορόντο και 1 του Σαν Ντιέγκο, 7 υποψηφιότητες για τα Golden Satellite Awards [αρχείο σε μορφή .doc] της Διεθνούς Ακαδημίας Τύπου και άλλες 7 υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες (δείτε παλαιότερη δημοσίευση μας), 6 υποψηφιότητες για την 9η χρονιά των Independent Spirit Awards [αρχείο σε μορφή .pdf], ένα nomination στον Alexander Payne από το DGA για την σκηνοθεσία του, και ένα Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Gotham Awards [αρχείο σε μορφή .pdf], έχοντας "στρώσει" ήδη ένα δρόμο που το δείχνει ως φαβορί στην κούρσα των Όσκαρ. Δε συμβαίνει το ίδιο όμως με τις άλλες τρεις ταινίες που δεν θεωρούνται ίδιας δυναμικότητας κι ως τώρα δεν έχουν τύχει ανάλογης υποδοχής. Η έκπληξη που ακολούθησε τις ανακοινώσεις για το Scripter ανάγκασε το Hollywood Reporter να γράψει για "νέα ονόματα" που προκύπτουν από τα nominations.

Το Συμβούλιο που επέλεξε τις ταινίες, απαρτίζουν μέλη του Writers Guild of America (WGA), σεναριογράφοι τιμημένοι με Όσκαρ ή υποψήφιοι παρελθόντων ετών, στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας και μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας της Νοτίου Καλιφόρνιας, αριθμεί 42 άτομα και επέλεξε τις παραπάνω υποψηφιότητες από 30 περίπου ταινίες της φετινής σεζόν που πληρούσαν τις προδιαγραφές για βράβευση.
Σημειώνουμε ότι το Scripter Award δίνεται ετησίως για να τιμήσει τους δημιουργούς που είναι συνυπεύθυνοι για την καλύτερη διασκευή ανάμεσα σε αγγλόφωνα φιλμς που προβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά και ήταν βασισμένα σε βιβλίο ή διήγημα. Ανάμεσα σ΄αυτούς που έχουν βραβευτεί στο παρελθόν είναι οι συγγραφείς και οι σεναριογράφοι απ΄τις ταινίες Mystic River, Seabiscuit, The Hours, L.A. Confidential, Ο Αγγλος Ασθενής, Λογική και Ευαισθησία, The Shawshank Redemption, Η Λίστα Του Σίντλερ, Πράσινες Τηγανιτές Ντομάτες, Awakenings κ.α.

Οι φετινοί νικητές του βραβείου θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 και θα βραβευθούν σε επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2005 στην ιστορική βιβλιοθήκη Edward Doheny Jr. του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνιας.





Πηγές για όλα τα στοιχεία:

Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας, The Hollywood Reporter, Internet Movie DataBase (IMDb), Εκδοτικός οίκος RandomHouse, Εκδοτικός οίκος Perseus, About.com, Warner Bros., Fox Searchlight Pictures, St.Martin’s Press, Director’s Guild of America (DGA), Διεθνής Ακαδημία Τύπου και Ifp.org.

Η σύνθεση με τις φωτογραφίες από τις 5 υποψήφιες για το Scripter Award ταινίες, είναι από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Ν.Καλιφόρνιας.
Η επιλογή του υλικού και οι επισημάνσεις δικές μας.

Κείμενο-επιμέλεια: Νίκος Απειρανθίτης


Ενημέρωση: 10-01-2005

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος