ShareThis

Από τον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θα είναι ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του MONTREAL WORLD FILM FESTIVAL 2005. 55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ: Ο Όμηρος του Κωνσταντίνου Γιάνναρη στο Panorama και η Πιλάλα του Θοδωρου Παπαδουλάκη στο Kinderfilmfest Short Film. Η ηθοποιός Αλέξια Καλτσίκη θα είναι φέτος η ελληνίδα Shooting Star.



Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, θα είναι ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του MONTREAL WORLD FILM FESTIVAL 2005


Ο διακεκριμένος έλληνας σκηνοθέτης «είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους κινηματογραφιστές, με έργο που διαπνέεται από βαθύτατη αξιοπρέπεια και ανθρωποκεντρισμό» –επισημαίνει το σχετικό Δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ, ανακοινώνοντας τη θετική απάντηση του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην πρόταση που του έγινε να είναι ο πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής.
Το MONTREAL WORLD FILM FESTIVAL, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από 26 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτεμβρίου, στοχεύει στην ενθάρρυνση της πολιτιστικής πολυμορφίας και την κατανόηση ανάμεσα στα έθνη και τις ηπείρους, υποστηρίζοντας παράλληλα τους δημιουργούς με πρωτοποριακό έργο.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τιμήθηκε το 2004 από το ίδιο Φεστιβάλ με το Grand Prix des Amériques, ενώ σε ειδικό αφιέρωμα προβλήθηκαν επτά από τις ταινίες του (Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει, Ταξίδι στα Κύθηρα, Ο Μελισσοκόμος, Τοπίο στην ομίχλη, Το μετέωρο βήμα του πελαργού, Το βλέμμα του Οδυσσέα και Αιωνιότητα και μια μέρα).



55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ:
Ο Όμηρος του Κωνσταντίνου Γιάνναρη στο PANORAMA και η Πιλάλα του Θόδωρου Παπαδουλάκη
στο KINDERFILMFEST SHORT FILM

Berlinale, 10-20 Φεβρουαρίου 2005


Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, είναι παλιός γνώριμος της Berlinale αφού μετράει ήδη στο φεστιβάλ αυτό δύο συμμετοχές: Το 1991, για πρώτη φορά στο Πανόραμα, με τη μικρού μήκους ταινία, Caught Looking, η οποία και βραβεύτηκε με το βραβείο Teddy Bear ενώ το 2001 η ταινία του, Δεκαπενταύγουστος, ήταν η επίσημη ελληνική συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Tμήμα της Berlinale.

To Panorama, που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια του, είναι μέρος του επίσημου προγράμματος της Berlinale, παρουσιάζοντας νέες ταινίες γνωστών σκηνοθετών, αλλά και ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων και ταλαντούχων δημιουργών. Η επιλογή των βασικού μέρους του προγράμματος (περίπου 18 ταινίες) καθρεφτίζει, σύμφωνα με τους διοργανωτές, την εικόνα των τάσεων του "καλλιτεχνικού" κινηματογράφου, ενώ συγχρόνως αποτελεί μια προσπάθεια γεφύρωσης του σινεμά του "δημιουργού" και αυτού των εμπορικών επιδιώξεων. Όλες οι ταινίες του Πανοράματος είναι παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές πρεμιέρες. Τέλος, στο Panorama δίνονται βραβεία από ανεξάρτητες κριτικές επιτροπές. (Teddy Award, LTV-Manfred Salzgeber, Βραβείο FIPRESCI και Bραβείο Kοινού, το μοναδικό που δίνεται στο Φεστιβάλ του Βερολίνου).

Η ταινία Όμηρος, εμπνευσμένη από τα πραγματικά γεγονότα της λεωφορειο-απαγωγής που συνέβη το 1999 στη Βόρειο Ελλάδα από έναν νεαρό Αλβανό, αφηγείται το οδοιπορικό του λεωφορείου με τους ομήρους μέχρι την Αλβανία, καθώς και τη διαδρομή της μητέρας του σε μια ύστατη προσπάθεια να τον σώσει.
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, η φωτογραφία του Παναγιώτη Θεοφανόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Μαρίας Κονομή και το μοντάζ της Ιωάννας Σπηλιοπούλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Τζίμου, Γιάννης Στανκογλου, Μηνάς Χατζησάββας, Αρτό Απαρτιάν κ.α. Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, C. Giannaris Film, Highway Productions, Samarsik Sanaltar. Συμπαραγωγοί: Αlpha τηλεόραση, Graal, Strada Productions. Με την υποστήριξη του EURIMAGES και του SEE Cinema Network.

Η ταινία Όμηρος κάνει την πρεμιέρα της το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στο Panorama της 55ης Berlinale.

Στις 14 Φεβρουαρίου όμως, στα πλαίσια του Kinderfilmfest Short Film, προβάλλεται και η μικρού μήκους ταινία Πιλάλα, του Θόδωρου Παπαδουλάκη (ανάμεσα σε συνολικά 30 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους που συμμετέχουν σ’ αυτή την κατηγορία, έχοντας επιλεγεί από ένα σύνολο 300 ταινιών που ήταν υποψήφιες). Θυμίζουμε ότι η Πιλάλα έχει τιμηθεί με το 1ο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους και το 1ο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 27ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας 2004 (δείτε παλαιότερη δημοσίευση μας).



Oi ελληνικές ταινίες στο FILM MARKET του Βερολίνου

Το European Film Market (EFM) που διοργανώνεται στα πλαίσια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, είναι ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας. Καθώς το 2004 αποτέλεσε γι’ αυτό χρονιά ρεκόρ -συγκεντρώνοντας συμμετοχές από 35 χώρες, 120 εταιρείες παραγωγής και σχεδόν 500 ταινίες- η φετινή διοργάνωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συμμετέχει και φέτος, σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στο European Film Market της 55ης Berlinale, με 10 ταινίες πρόσφατης παραγωγής. Από την Ελλάδα ωστόσο υπάρχουν δύο ακόμα συμμετοχές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ελληνικών συμμετοχών στις 12.

SHOOTING STARS 2005: Η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη είναι φέτος η ελληνίδα Shooting Star

Με τρεις ταινίες φέτος στο ενεργητικό της -Delivery, του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Είναι ο θεός μάγειρας; του Στέργιου Νιζήρη και Αγνά Νιάτα του Έκτορα Λυγίζου- και την πρώτη της διεθνή εμπειρία στο Φεστιβάλ της Βενετίας, αφού και το Delivery και η μικρού μήκους ταινία, Αγνά Νιάτα, ήταν φέτος οι δύο επίσημες ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ της Βενετίας, η ελληνίδα ηθοποιός, Αλέξια Καλτσίκη, θα συμμετάσχει στα Shooting Stars 2005.

Στις 12 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν από το European Film Promotion οι υποψηφιότητες για την εκδήλωση των Shooting Stars, της παρουσίασης νέων και ταλαντούχων ηθοποιών από όλη την Ευρώπη, που στα πλαίσια της 55ης Berlinale, θα έρθουν σε επαφή με παραγωγούς, δημοσιογράφους και ανθρώπους του κινηματογράφου από όλο τον κόσμο.
Είναι για 8η συνεχή χρονιά που το European Film Promotion με την υποστήριξη του Προγράμματος MEDIA, οργανώνει την σημαντική αυτή εκδήλωση που συνοδεύεται από συνεντεύξεις τύπου, συναντήσεις με υπεύθυνους casting, παραγωγούς κλπ.
Ο διευθυντής του φεστιβάλ του Βερολίνου, Dieter Kosslick, θα παρουσιάσει τους νέους ηθοποιούς στο Berlinale Palace την Κυριακή 13/2 ενώ το ίδιο βράδυ στο περίφημο Adlon Hotel θα γίνει το μεγάλο gala με 600 επίσημους προσκεκλημένους από τον χώρο του κινηματογράφου και των ΜΜΕ.



…και τέλος ένα σχόλιο

Αυτά –και άλλα- συμβαίνουν στο ελληνικό σινεμά, ενώ συνεχίζουν να κυλούν ατέλειωτοι οι μήνες σιγής των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων, τη στιγμή που επείγει η εξεύρεση λύσεων για την έξοδο από την τελματώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός κινηματογράφος και γενικότερα ο οπτικοακουστικός τομέας στη χώρα μας. Ναι, μάλιστα, το πληροφορηθήκαμε πως «αποτελεί κοινή προτεραιότητα των δύο Υπουργείων (Οικονομίας και ΥΠΠΟ που προχώρησαν σε κοινή σύσκεψη και Δελτίο Τύπου στις 25/1) η ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παραγωγής και διάθεσης κινηματογραφικού υλικού». Πέρα από αυτό λοιπόν… τι νέα;


Δείτε ακόμα σχετικά:
Το ψήφισμα της Διασωματειακής Επιτροπής των σωματείων του ελληνικού οπτικοακουστικού χώρου.


Πηγές για τα στοιχεία:
Montreal World Film Festival, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Berlinale (Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου), European Film Promotion (EFP) / Shooting Stars, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού.

Επιλογή υλικού, επιμέλεια και επισημάνσεις δικές μας.

Ενημέρωση: 03-02-2005

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος