ShareThis

7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θεσσαλονίκης: Τα Βραβεία

Αν και ξεκίνησε μέσα σε ανακατατάξεις στον κινηματογραφικό χώρο αλλά και διαμαρτυρίες –τόσο για την αντικατάσταση της μέχρι τώρα διοίκησης, όσο και το θολό εργασιακό τοπίο περί τους συμβασιούχους εργαζομένους της διοργάνωσης- το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, έκλεισε σχετικά... ήρεμα την αυλαία του.








Στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου απονεμήθηκαν τα παρακάτω βραβεία:


Βραβεία Κοινού – ΕΡΤ3
(σε ταινίες άνω των 45’)

Ελληνικής παραγωγής, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 € στον σκηνοθέτη Γιώργο Μπότσο και τον παραγωγό Αντώνη Βουτσά για την ταινία Μέθεξις –σχόλιο στη διαδρομή τριών ανθρώπων με διαφορετικές ζωές και διαδρομές που έρχονται κοντά μέσα από τη μέθεξη της καλλιτεχνικής έκφρασης, της μουσικής εν προκειμένω.

Ξένης παραγωγής, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 € στον σκηνοθέτη Ηubert Sauper και στους παραγωγούς της ταινίας Ο Εφιάλτης του Δαρβίνου (Darwin’s Nightmare), από την Αυστρία. Πρόκειται για καταγραφή της ακμάζουσας εμπορείας της «πέρκας του Νείλου» στη λίμνη Βικτόρια, στην καρδιά της Αφρικής, που άρχισε πριν από 20 χρόνια και εξελίχθηκε σε μια πολυεθνική βιομηχανία ψαριών, αλλά και όπλων.


Βραβεία Κοινού – ΕΡΤ3
(σε ταινίες κάτω των 45’)

Ελληνικής παραγωγής, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 1.500 € στον σκηνοθέτη Παύλο Τσιαντό και τον παραγωγό Παύλο Αγγελάτο για την ταινία Cho Oyu –καταγραφή της περιπετειώδους ανάβασης μιας ομάδας ελλήνων ορειβατών τον Σεπτέμβριο του 2003, στο βουνό Cho Oyu (κορυφή των Ιμαλαΐων με υψόμετρο 8.201 μέτρα, η 6η ψηλώτερη στον κόσμο)

Ξένης παραγωγής, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 1.500 € στον σκηνοθέτη και παραγωγό Philip di Fiore για την ταινία Ξένος: Ο Bernie Worrell στη Γη (Stranger: Bernie Worrell on Earth), από τις ΗΠΑ –που αναφέρεται στη μουσική ιδιοφυία ενός μουσικού που ορισμένοι σύγχρονοι του τον παρομοιάζουν με τον Μπετόβεν, τον Τσάρλι Πάρκερ και τον Τζίμι Χέντριξ.


Βραβεία FIPRESCI της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Η επιτροπή που φέτος απαρτιζόταν από τους Antti Selkokari, από τη Φινλανδία, πρόεδρο, Maya Irina Mckechneay, από την Αυστρία, Angelika Kettelhack, από τη Γερμανία, Viliam Jablonicky, από τη Σλοβακία και Δημοσθένη Ξιφιλίνο, από την Ελλάδα απένειμε τα παρακάτω βραβεία:

Ελληνικής παραγωγής, στην ταινία Hλίας Πετρόπουλος – Ενας Κόσμος Υπόγειος, σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη –ένα ταξίδι σε άγνωστα τοπία της ελληνικής παράδοσης και γνωριμία με το κοινωνικό υπόγειο, μέσα από τα μάτια του Ηλία Πετρόπουλου, στην τελευταία του συνέντευξη.

Ξένης παραγωγής, στην ταινία Τα Τρία Δωμάτια της Μελαγχολίας (The 3 Rooms of Melancholia) από τη Φινλανδία, σε σκηνοθεσία Pirjo Honkasalo –μια περιπλάνηση στον κόσμο του μίσους για την Τσετσενία, που φωλιάζει στις καρδιές παιδιών που μεγαλώνουν στο νησί Κρόντσταντ, στην Αγία Πετρούπολη, σε μια στρατιωτική σχολή για ορφανά παιδιά που έχει ιδρύσει ο πρόεδρος Πούτιν.


Σχετικά με την τελετή

Παρόντες στην τελετή λήξης του φεστιβάλ ήταν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης και η νέο-διορισθείσα (στη θέση του Μισέλ Δημόπουλου) καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη.

Στο χαιρετισμό του κατά την τελετή λήξης του φεστιβάλ, ο κ. Τατούλης, που συνάντησε τις έντονες αποδοκιμασίες παρευρισκομένων, ευχαρίστησε τον διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Δημήτρη Εϊπίδη και τόνισε ότι στόχος του υπουργείου, αλλά και των νέων προσώπων στην ηγεσία του φεστιβάλ, είναι να αναβαθμιστούν οι σχέσεις του επιτυχημένου κινηματογραφικού θεσμού με την πόλη της Θεσσαλονίκης, που το «γέννησε» και το φιλοξενεί επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες.
Σε αυτό το σημείο επεσήμανε κάπως "αιχμηρά" πως "δυστυχώς, στην πορεία του το Φεστιβάλ δεν ανταπέδωσε στην πόλη του αυτά που της αξίζουν. Και ήρθε η στιγμή αυτή, η απόσταση ανάμεσα στο Φεστιβάλ και την πόλη να πάψει να υφίσταται."
Τέλος, έκλεισε με μια σειρά νέων υπόσχεσεων για τον ελληνικό κινηματογράφο. Δε μένει παρά να τις δούμε να πραγματοποιούνται.


Δείτε προηγούμενη δημοσίευση μας για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Δείτε το Δελτίο Τύπου με τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Π. Τατούλη.




Πηγές:
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δημοσίευμα του in.gr, Υπουργείο Πολιτισμού.
Η φωτογραφία από την τελετή λήξης είναι του Βασίλη Βερβερίδη / Motion Team.

Επιμέλεια-επισημάνσεις: Δημήτρης Βάκης


Ενημέρωση: 12-04-2005

CLUB

Εγγραφή στο Newsletter


Επικοινωνία
  • Διεύθυνση Έδρας:
    Ίωνος Δραγούμη 14,
    Αθήνα 115 28
  • Email:
    info@senariografoi.gr

© 2004-2021 Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος